Energi

Ny legering gör vätgas av solljus

Principen för metoden
Principen för metoden

Ett billigt halvledarmaterial kan modifieras en aning så att det framställer vätgas ur vatten med hjälp av solljus.

Publicerad

Forskare vid universiteten i Kentucky och Louisville i USA har med datorberäkningar kommit fram till att en legering som består av galliumnitrid (GaN) med en tillsats av 2 procent antimon (Sb) har rätta elektriska egenskaper för att med hjälp av solljus dela upp vattenmolekyler i väte och syre.

När legeringen stoppas ned i vatten och utsätts för solljus bryts de kemiska banden mellan väte och syre, och vätet kan då tas omhand.

Projektledaren professor Madhu Menon säger i ett pressmeddelande att man i forskningen bestämde sig för att utgå från enkla och billiga material, i stället för de komplicerade och dyra som används för sådan vätgasframställning idag.

- Vårt mål var att se om man med bara en liten ändring av det elektroniska arrangemanget i materialet skulle kunna nå de resultat vi eftersträvade, säger Menon.

Legeringen fungerar som en katalysator i den fotoelektrokemiska processen och förbrukas därför inte. Forskarna vid universiteten ska nu framställa legeringen och testa möjligheten till vätgasframställning i verkligheten.

Forskningen presenteras i augustinumret av Physical Review Journal.