Ny brittisk-belgisk kabel ska kopplas till vindkrafts-ö

2022-03-07 13:40  
Danmark har redan börjat anlägga sina första energiöar utanför den egna kusten. Foto: State of Green

Ländernas elmarknader är redan sammankopplade av Nemo-Link. Nu tänker Storbritannien och Belgien dra ytterligare en kabel för högspänd likström, som även ska hämta el från en energi-ö.

Nu utökas energisamarbetet mellan de två länderna. Storbritannien och Belgien har undertecknat ett samförståndsavtal om att gemensamt sänka koldioxidutsläppen, bland annat genom ytterligare sammankopplingar mellan ländernas elnät. Det skriver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Storbritannien och Belgien upprättat Nemo-Link, en 140 km lång undervattenskabel med högspänd likström mellan Richborough Energy Park i Kent och Zeebrügge. Den har en överföringskapacitet på upp till 1 000 MW om 400 kV.

Läs mer: Elnäten flyttar ut till jättevindparkerna i haven

HVDC-förbindelsen låter elmarknaderna handla med varandra, och sägs vara en av de mest effektiva kopplingarna i världen. Varje dag hålls fyra auktioner.

Den nya sammankopplingen blir en hybridlösning där en konstgjord energi-ö i Nordsjön kopplas in, för att skicka vidare el från havsbaserad vindkraft.

Läs mer: Elförbindelserna i världen blir allt längre – hur långa kan de bli?

Storbritannien siktar på att anlägga havsbaserad vindkraft med en kapacitet på 40 GW till 2040, och Belgiens ambition är 4,4 GW till 2030, skriver Windpowermonthly. Avtalet mellan de två omfattar även infångande samt lagring av koldioxid.

John Edgren

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt