Energi

Nu börjar Tjernobyl producera el igen

Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Det är 25 år sedan kärnkraftverket havererade klockan tjugo över ett på natten den 26 april, 1986. Efter att ha utsatt systemen för ett antal tester exploderade reaktorn och mängder med radioaktivt avfall spreds över Europa. Foto: Henrik Montgomery / TT
Den första etappen av solcellsparken i Tjernobyl ska vara färdig att kopplas in i elnätet inom ett par veckor. Foto: Genya Savilov

En solcellspark på en megawatt håller på att ta form inne i den förbjudna zonen som omger det forna kärnkraftverket i Tjernobyl. Det är den första i en stor satsning på området.

Publicerad

Bara hundra meter från sarkofagen som omger resterna av reaktor fyra i Tjernobyl står snart en färdig solelspark på en megawatt. Installationen beräknas vara klar och börja leverera el inom ett par veckor.

Anläggningen ska kunna täcka energibehovet för runt 2 000 lägenheter, uppger det tysk-ukrainska bolaget Solar Chernobyl för nyhetsbyrån AFP. Parken ska ha kostat runt en miljon euro att anlägga och består av 3 800 solpaneler som täcker en yta motsvarande ungefär två fotbollsplaner.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här