Energi

Nu är nya vätgasmacken öppen

Foto: Pontus Lundahl / TT
Den nyinvigda vätgasstationen Foto: Johan Olsson, licens: CC
Vid invigningen visades även Toyotas bränslecellsbil Mirai för första gången i Sverige. Foto: Toyota

Sveriges har fått sin andra vätgasmack. Den står på Arlanda och taxibilar väntas bli de första kunderna.

Publicerad

Utan bilar inga mackar, utan mackar inga bilar. Bränslecellsbilarna har länge brottats med hönan- och-ägget-problemet. Sverige har länge bara haft en tankstation för vätgas i Malmö. Torsdag 17 september invigdes den andra på Arlanda flygplats norr om Stockholm.

- Nu finns inte längre någon anledning för till exempel ett taxibolag att vänta med att beställa en bränslecellsbil, säger Geert Schaap på konsultföretaget Sweco.

Han leder projektet HIT-2-Corridors, som planerar och bygger vätgasstationer i Östersjöregionen och som delfinansieras av EU. Vätgasstationen på Arlanda är den första som byggts i Sverige som resultat av projektet. En andra invigs i mitten av oktober i Göteborg.

Arlanda-stationen har byggts av gasföretaget Aga gas. Vätgasen hämtas med tankbil från företagets elektrolysanläggning i Sandviken.

Taxi väntas blir först att använda den nya vätgasmacken som klarar 180 tankningar per dag med 700 bars tryck. Priset för vätgasen ligger på 80 kronor per kilo. det ska motsvara cirka åtta kronor milen enligt Geert Schaap.

Han säger att kostnaden för en tankstation ligger mellan 10 och 15 miljoner kronor, varav hälften betalas av EU.

- I takt med att det byggs fler tankstationerna är priserna på väg neråt, säger Geert Schaap.

Utbyggnaden har gått långsammare i Sverige än i länder som Danmark och Tyskland, konstaterar han. Men när den tredje tankstationen är igång i Göteborg anser han att Sverige kommit igång med utbyggnaden av en infrastruktur för vätgas.

Inom ett år tror han att det kommer att bli ytterligare tre. En av orterna som är aktuella är Arjeplog där det funnits tillfälliga lösningar för vätgasbilar som testas där på vintern.

Utbyggnaden av vätgasmackar sker parallellt med den för elbilsladdare. Geert Schaap ser synergier och att man på sikt bygger vätgasstationer på samma plaster som snabbladdare. För att slippa långa transporter av vätgas kan den tillverkas på plats med hjälp av grön el.

Gilla Ny Teknik på Facebook