Energi

Nu är kontrollrummet i Tjernobyl öppet för turister

Kontrollrummet. Foto: Efrem Lukatsky
Kontrollrummet. Foto: Efrem Lukatsky

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl tog sin början i kontrollrummet för reaktor 4. Strålningstester väntar för den som tänker besöka den historiska platsen.

Publicerad

Sladdar som sticker fram som inälvorna på en robot. Mörker, rost och krossat glas. Och, om nu någon skulle ha råkat missa det, en varningsskylt för joniserande strålning.

Det där är numera en del av Ukrainas besöksnäring: kontrollrummet för reaktor 4 vid Tjernobyls kärnkraftverk.

President Volodymyr Zelenskij, som ju varit i ropet den senaste tiden, skrev i juli i år under ett dekret som officiellt gjorde Tjernobyl till en turistattraktion.

– Vi måste ge den här delen av Ukraina nytt liv. Fram till nu har Tjernobyl varit en negativ del av Ukrainas varumärke. Det är dags att ändra på det, ska Zelenskij ha sagt, enligt CNN.

Tv-serien ”Chernobyl” tros ligga bakom ökat intresse

Det var i kontrollrummet för reaktor 4, den 26 april 1986, som bland andra chefsingenjören Anatolij Djatlov och operatören Leonid Toptunov hade en dispyt om det test som kort senare fick effekten att skena till 30 gigawatt, varpå reaktorn exploderade.

Djatlov och Toptunov har blivit kända för en större publik tack vare den Johan Renck-regisserade miniserien Chernobyl. Serien sägs också ligga bakom ett ökat intresse för att besöka kärnkraftverket och den närliggande staden Pripjat.

Den som tänker besöka kontrollrummet måste bära full skyddsmundering och genomgå strålningstester efteråt: Gizmodo uppger att strålningsnivpå i rummet är 40 000 gånger högre än normalt.