Energi

Northvolts vd räknar med produktionsstart innan nyår

Peter Carlsson, vd på Northvolt vill få igång produktionen i fabriken Northvolt Ett innan nyår. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Peter Carlsson, vd på Northvolt vill få igång produktionen i fabriken Northvolt Ett innan nyår. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Exteriör på del av Northvolt batterifabrik. Arkivbild från oktober 2021. Foto: Erland Segerstedt/TT
Exteriör på del av Northvolt batterifabrik. Arkivbild från oktober 2021. Foto: Erland Segerstedt/TT

De första batterierna ska bli klara i år "om det så ska ske på nyårsafton", säger Northvolts vd Peter Carlsson till Reuters. Vd:n, som tidigare varit chef på Tesla, trycker på hårt för att starta produktionen.

Publicerad

Den första produktionslinan på Northvolts batterifabrik i Skellefteå är i stort sett klar – nu fattas bara tillverkning av den första battericellen. Företaget har satt målet att produktionen ska komma i gång i år.

– Vi arbetar extremt intensivt just nu för att hålla tidsplanen, säger vd Peter Carlsson till Reuters.

Facket larmade

Fabriksbygget Northvolt Ett har stött på patrull under hösten. Fackföreningen Byggnads gick ut i början av november och larmade om att byggarbetarna hade låga timlöner, långa dagar och arbetade sex dagar i veckan.

I slutet av november gjorde polisen och andra myndigheter en inspektion på Northvolts fabrik. De fann att 14 av 49 byggarbetare på plats saknade arbetstillstånd i Sverige. Vid det tillfället avvisades tolv personer och tre togs i förvar.

Northvolts vd skrev i ett öppet brev i tidningen Norran efter händelsen att de "strukturella problemen i den europeiska byggindustrin blivit smärtsamt tydliga", och lyfte problemen med underleverantörskedjor och deras avtal.

Företaget kritiserades också för arbetsmiljön på plats, till exempel i fråga om att tillhandahålla toaletter. De satte då upp bajamajor, som sedan kritiserades av Arbetsmiljöverket för att vara "överfulla" och utgöra en risk för smitta.

Tesla-metoder

I intervjun med Reuters säger Peter Carlsson, som tidigare varit inköps- och logistikchef på Tesla, att hans tidigare erfarenhet från att skala upp produktionen kommer vara till hjälp i hans arbete på Northvolt.

– Under mina år med Elon (Musk) på Tesla fick jag se hur kul det är att bygga och skala upp, men också att det är väldigt utmanande.

– Det finns alltid produktionsproblem när man börjar skala upp. Jag tror att det är något som vi kommer vara väldigt, väldigt fokuserade på de närmaste två åren.

Med två veckor kvar till årsskiftet ser det att bli febrilt arbete under julhelgerna för att nå målet att visa upp den första battericellen år 2021.