Energi

Northvolt växlar upp i konkurrensen med Tesla

Teslas vd Elon Musk (vänster) och Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: TT
Teslas vd Elon Musk (vänster) och Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: TT

Batteribolaget Northvolt investerar motsvarande 1,7 miljarder kronor i en ny fabrik för tillverkning av system för energilagring i Gdańsk, Polen.

Publicerad

Northvolts Skellefteåfabrik blir underleverantör.

Bygget av den polska fabriken har redan inletts och siktet är inställt på att inleda produktionen på fabriken 2022, med en initial produktion på 5 GWh årligen, enligt ett pressmeddelande från Northvolt. I etapp två vill bolaget utöka till 12 GWh.

Det ska även byggas upp ett nytt center för forskning och utveckling i anknytning till fabriken.

Sammantaget beräknas 500 Northvolt-jobb skapas i Gdańsk-regionen.

Den polska fabriken, som ska drivas av förnybara energikällor, kommer att förses med battericeller från Northvolt-fabriken i Skellefteå.

Fabriken kommer att producera batterimoduler och batterisystem för storskalig energilagring i industri- och elnätssammanhang. Northvolt blir alltså därmed en konkurrent till vd Peter Carlssons före detta arbetsgivare Tesla, som säljer produkten Megapack till elnät.

Northvolt har sedan bolaget startades 2016 ingått partner- och kundavtal med bland annat ABB, BMW, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas och Volkswagen.

Investeringen möjliggör en marknadsandel inom energilagring för elnät om 15–25 procent, säger Emad Zand, chef för energisystem på Northvolt, till Bloomberg.