Energi

Northvolt i nytt samarbete – ska återvinna batterier i Norge

Northvolt och aluminiumtillverkaren Norsk Hydro inleder ett samarbete med avsikt att återvinna batterier från elbilar från den norska marknaden.

Publicerad

Just Norge har haft en kraftigt stigande försäljning av elbilar – hälften av alla bilar som säljs i landet numera är laddbara – och de båda bolagen ska gemensamt bygga en återvinningsfabrik i Fredrikstad nästa år, skriver The Financial Times.

Systerbolaget som ska gå under namnet Hydro Volt ska till en början kunna hantera motsvarande 16 000 elbilars batterier årligen. Batteritillverkaren Northvolt har också liknande planer för att bygga en återvinningscentral i Skellefteå där det är tänkt att bolagets planerade fabrik ska etableras.

Vid den norska återvinningsfabriken ska krossning och sortering av batterier ske. Aluminium ska sedan Hydro ta hand om medan batterimassan går till Northvolt.

Tanken är att verksamheten i fabriken ska dra igång 2021.

– Northvolt har satt som mål att 50 procent av vårt råmaterial år 2030 ska komma från återvunna batterier. Samarbetet med Hydro är en viktig pusselbit för att säkra en extern tillförsel av material innan vår egna batterier börjar komma tillbaka till oss, säger Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt, i ett pressmeddelande.

I mars intervjuades Northvolts vd Peter Carlsson i Ny Tekniks podcast ”Allt du behöver veta om ny teknik”. Avsnittet hittar du i spelaren nedan.

Visst verkar det vara en bra podd! Prenumerera genom att följa länkarna nedan till den plattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts