Energi
Norska BP-rapporten: Underkänt!
För klent material i säkerhetsventilerna. Nu måste oljeindustrin designa om den utrustning som ska förhindra en upprepning av BP-olyckan i Mexikanska golfen.
Det är den välrenommerade norska konsultfirman Det Norske Veritas som i en 270-sidig rapport pekar ut alla svagheterna i säkerhetssystemen vid djuphavsborrning.
Rapporten offentliggjordes i USA i går onsdag. Den kommer att få långtgående följder för oljeindustrin, som måste höja kvaliteten på den utrustning som ska sätta stopp för oljeläckage vid djuphavsborrning.
DNV har under vintern gjort en ingående undersökning av den mer än 15 meter höga säkerhetsventilen Blow Out Preventer BOP, som bärgade från havsdjupet i höstas och fördes i land till amerikanska Nasas anläggningar i Michoud i Louisiana.
Det var BOP:en som enligt alla konstens regler skulle stoppat oljeflödet när gas- och oljetrycket blev okontrollerat högt.
Trycket från oljekällan blev emellertid så häftigt att stålrören inuti BOP:en blev deformerade och hindrade säkerhetsventilen från att slå stopp.
Det började med att själva borröret trycktes upp i BOP:en och fastnade i en kraftig gummiring. När sedan oljan och gasen fortsatte att trycka på, bucklades stålrören ihop under ringen och gjorde det omöjligt för det sista momentet i säkerhetssystemet att utlösas – att skära av röret med ett snyggt snitt och koppla på en avledningsförbindelse, alternativt att helt enkelt plugga igen röret.
Man har tidigare misstänkt att det gick till på just det sätt som DNV nu kommit fram till genom sin ”rättsmedicinska” undersökning av säkerhetsventilen.
Men det var inte bara BOP:en som fallerade utan en mängd rutiner och annan utrustning som inte höll måttet:
- Undermåligt upplägg av själva borrningsprojektet.
- Dålig kvalitet på cementen i väggarna på borrhålet.
- Brister i rutiner och beslutsunderlag hos både besättning och borrningscheferna.
Tre parter är inblandade i olyckan. Oljebolaget BP, som har huvudansvaret, Transocean som ägde och hanterade den sjunkna borriggen Deepwater Horizon samt Cameron International, företaget som tillverkat säkerhetsventilen Blowout Preventer.
Transocean säger att utrustningen fungerade som den skulle före olyckan och Cameron International säger att BOP:en var designad och testad efter gällande industristandard och kundens specifikationer.
DNV:s slutsats i rapporten är att dagens standard inte är tillräckligt högt satt och att ribban för säkerhetsutrustning och rutiner måste sättas ännu högre.
BP har tidigare uppskattat kostnaderna för olyckan till 40 miljarder dollar för uppstädning, skadestånd och böter.
I dag visar BP vackra turistbilder på sin sajt hur det ser ut på ständerna som hotades av oljeläckan.
Läs ett urval av alla de fyrtio artiklar om oljeläckan som Ny Teknik publicerat under sommaren, hösten och vintern. Se länkar här till höger.
Läs hela DNV-rapporten här.