Energi

Nordkorea bluffar och USA slänger miljarder i sjön

Nordkorea bluffar och ljuger antagligen om sina raketvapen, konstaterar Ny Tekniks reporter Niklas Dahlin i sin analys. Foto: Scanpix
Nordkorea bluffar och ljuger antagligen om sina raketvapen, konstaterar Ny Tekniks reporter Niklas Dahlin i sin analys. Foto: Scanpix
Niklas Dahlin, reporter.
Niklas Dahlin, reporter.

ANALYS. I slutet av mars hotade Nordkorea med att rikta kärnvapenbestyckade robotar mot Guam. USA svarade med att skicka dit THAAD, ett av världens mest avancerade missilförsvarssystem. Utvecklingen har pågått i 25 år och testerna har gått dåligt. Varje batteri kostar 5,4 miljarder kronor.

Publicerad

Nordkorea klarar antagligen inte att nå Guam med raketvapen, och tur är det för det är inte någon bra idé att sätta sin tillit till missilförsvar.

Det är helt enkelt mycket svårt att skjuta ner andra raketer. Därför demonstreras systemen oftast utan realistiska inslag, till exempel många samtidiga missiler och skenmål.

Det betyder dock inte att drömmen om ett missilförsvar är fåfäng. Iron Dome, ett ­israeliskt system, har sedan 2011 skjutit ner hundratals kortdistansraketer som avfyrats mot bostadsområden.

Men medeldistansrobotar, som Nordkoreas Musudan eller Scud-missiler, är svårare mål.

Det amerikanska Patriot-systemet blev känt då det sköt ner Scud-robotar under Irak-kriget 1991. Men hur bra gick det egentligen?

Amerikanska armén hävdade att 80 till 50 procent sköts ned. George H.W. Bush hävdade att siffran var 97 procent. Oberoende forskare menar att träffsäkerheten var ­under 10 procent, och kanske noll.

Det amerikanska försvaret mot interkontinentala ballistiska missiler ligger ännu sämre till. Det plågas av allt från mögel till politisk kritik. Oberoende bedömare menar att det inte har en chans mot inkommande missiler, eller någonsin kommer att ha det. Det har däremot kostat uppåt 1 000 miljarder kronor, motsvarande hela Apollo-programmet.

Nordkorea bluffar och ljuger antagligen om sina raketvapen. Nedrustningsforskaren Yousaf Butt påpekade nyligen att det vore smartare att göra ett överraskningsanfall med en stridspets ombord på en fiskebåt. Det kanske hade varit bättre att investera några av missilförsvarsmiljarderna i kustbevakningen.