Energi

Nedlagda gruvan blir energilager med tryckluft

Hydrostor ska bygga ett energilager vid nedlagda zinkgruvan Angus i Australien. Foto: Hydrostor
Hydrostor ska bygga ett energilager vid nedlagda zinkgruvan Angus i Australien. Foto: Hydrostor
Skiss över energilager med tryckluft i nedlagd gruva. Foto: Hydrostor
Skiss över energilager med tryckluft i nedlagd gruva. Foto: Hydrostor

Teknik från gas- och oljebranschen används för att pressa ned tryckluft i underjordiska kammare.

Publicerad Uppdaterad

För närvarande finns ett fåtal anläggningar som omvandlar el till tryckluft för energilagring, men det är fortfarande komplicerat att bygga tekniken i stor skala.

Stora mängder energi går förlorade vid kompressionen i form av värme. Problemet har också varit att hitta bergrum med rätt typ av sten som kan hålla luften.

Forskare vid University of Edinburgh vill lagra överskottet från brittiska vind- och tidvattensanläggningar i porösa berg som finns i Nordsjön, men projektet är ännu högst teoretiskt. En ledare på området är företaget Hydrostor. Det kanadensiska företaget har löst problemet genom att bygga sina egna grottor.

Tryckluft pressas ned i underjordiska utrymmen

Hydrostors system är baserat på kompressorteknik som har utvecklats av gas- och oljebranschen. Företaget använder metoden för att pressa ned tryckluft i specialbyggda underjordiska kammare som till viss del är fyllda med vatten.

Vätskan hjälper till att hålla uppe gastrycket, och vid behov av ytterligare lagringsutrymme kan man helt enkelt pumpa ut mer av vattnet.

Australiens svajiga elnät har gjort landet till en testbädd för jättebatterier – först Elon Musks anläggning med en effekt på 100 MW, följt av Sanjeev Guptas batteri på 120 MW.

Nu ska Hydrostor installera ett storskaligt tryckluftssystem i South Australia, med en effekt på 5 MW. Anläggningen ska utnyttja den nedlagda zinkgruvan Angas, 6 mil sydost om Adelaide, och tanken är att bergrummen ska laddas när elpriset är lågt, för att ge jämn och prisvärd energi när konsumtionen är som störst.

Energilagret i Angas är ett demonstrationsprojekt med en effekt på 5 MW för att visa upp tekniken, men ska vara anslutet till elnätet.Energilagret ska bidra med tröghet och frekvensreglering i elsystemet, och underlätta för att inkludera mer förnybar energi i elsystemet.

– Hydrostors projekt är ett välkommet tillskott till Australiens snabbt växande förnybara elproduktion och energilagring, säger Angus Taylor, federal energiminister, till The Sidney Morning Herald.

Projektet har fått miljonstöd från myndigheter

Olika myndigheter har sammanlagt stöttat projektet med motsvarande nära 60 miljoner kronor. Nu väntar företaget på de sista tillstånden och förhoppningen är att anläggningen ska vara i drift under mitten av 2020.

Angas kommer att vara Hydrostors tredje anläggning. För den första piloten användes undervattensballonger. Det andra var ett system på två megawatt för Ontario’s Indipendent Electricity System Operator.

Globalt har företaget planer på över 15 anläggningar. En tillräckligt storskalig anläggning, på 500 MW, ska enligt Hydrostor kunna komma under den magiska gränsen 100 dollar per kilowattimme. Det rapporterar Green Tech Media.

Här visas hur metoden går till: