Nasas kärnreaktor redo för rymden

2018-05-04 08:48  
Flera Kilopower-enheter skulle kunna användas för att förse ett Mars-habitat med ström. Foto: Nasa

Nasa har utvecklat en kärnreaktor tänkt att kunna förse tillräckligt med energi för bemannade rymdfärder till andra planeter.

Kärnenergi används redan i dag när farkoster skickas ut i rymden, men när människor ska vistas på och kolonisera månen, Mars eller andra planeter krävs helt andra mängder.

Reaktorn heter Kilopower och är en liten fissionsreaktor som kan stå för tio kilowatt elektricitet i upp till tio års tid. För en enskild bosättning beräknas det räcka med fyra kilowatt.

Nasa har under ett par månader i testmiljö "kastat allt de har" mot reaktorn och den har klarat alla hinder som kan tänkas uppstå i samband med rymdfärd.

"Jag förväntar mig att Kilopower-projektet blir en väsentlig del av energiarkitekturen på månen och Mars medan den utvecklas", säger Jim Reuter vid Nasas avdelning för rymdteknologi vid framtida uppdrag i ett pressmeddelande.

Mer om: Nasa Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt