Energi

Nanosolceller från Lund i skarpt test

Hög verkningsgrad och låg kostnad. Forskare i Lund utvecklar en ny typ av solceller med nanotrådar. De första oberoende testerna visar lovande resultat.

Publicerad

- Nu har vi visat att konceptet fungerar, säger Magnus Borgström, forskare vid fasta tillståndets fysik vid Lunds Tekniska högskola.

Han ingår i en forskargrupp som utvecklar en ny typ av solceller som består av nanotrådar. De tunna trådarna växer med stor noggrannhet, atomlager för atomlager. Halvledarmaterial som vanligtvis inte trivs ihop staplas på varandra i flera lager. På så vis skräddarsys solcellen till att absorbera ett bredare spektrum av solljuset, eftersom olika materialkombinationer absorberar olika våglängder. Därmed ska effektiviteten bli betydligt högre än i dagens solceller.

Sedan i somras pågår tester med en kalibrerad ljuskälla vid ett oberoende laboratorium i tyska Freiburg. De första resultaten visar att solcellerna alstrar ström. Fast än så länge är effektiviteten låg.

- Mindre än en procent, och det är verkligen ingenting att skryta med. Men vi vet hur vi ska öka verkningsgraden. säger Magnus Borgström.

I den nuvarande prototypen är det glest mellan trådarna. Nu ska forskarna försöka öka tätheten. De vill även optimera det elektriskt ledande lagret, som behövs för att göra kontakt med trådarna, så att det släpper igenom mer solljus. Målet är att på sikt kunna tävla med dagens dyra rekordceller med en verkningsgrad på cirka 40 procent.

Nanosolcellerna kan bli betydligt billigare, bland annat eftersom trådarna kan tillverkas på kiselskivor. Mycket forskning och utveckling återstår dock innan tekniken kan nå marknaden. Först om två år tror sig Magnus Borgström och hans kollegor att de med större säkerhet kan veta om tekniken har framtiden för sig.

Förhoppningen är att tekniken ska kunna kommersialiseras av företaget Sol Voltaics, som grundades i Lund 2008. Företaget tog under sommaren in 15 miljoner kronor i nya riskmiljoner.