Energi

Minst fem franska kärnkraftverk har felaktiga svetsfogar

Foto: Godong/UIG/REX/TT
Foto: Godong/UIG/REX/TT

Flera franska kärnkraftverk kan behöva stängas efter att fel har upptäckts i svetsfogar på ånggeneratorn.

Publicerad

Frankrike är tungt beroende av kärnkraft som svarar för ungefär 70 procent av landets elproduktion.

Nu kan flera av reaktorerna behöva stängas för reparation. Statliga EDF, som driver 58 reaktorer i Frankrike, har blivit uppmärksammade på att ånggeneratorer i åtminstone fem av reaktorerna har felaktiga svetsfogar, rapporterar bland annat Reuters.

Ingen stängning i nuläget

I nuläget planerar EDF inte att stänga några reaktorer men den situationen kan komma att förändras.

”Vi genomför en detaljerad utredning av varje del i reaktorerna som kan vara påverkad. Vilka åtgärder vi vidtar beror på vad utredningen visar”, säger en talesperson för EDF.

EDF uppmärksammades på problemet med svetsfogar av leverantören och dotterbolaget Framatome. Bolaget ägdes fram till 2018 av kärnkraftsjätten Areva som efter omstruktureringar blev Orano.

Bakslag för fransk kärnkraftindustri

Fransk kärnkraftsindustri har drabbats av flera bakslag de senaste åren.

2017 fick Areva till slut tillstånd att starta reaktorn Flamanville 3 med kravet att reaktorinneslutningens kupol måste bytas ut senast 2024. Kravet kom efter att brister i stålkomponenter upptäckts. Bristerna kan ha berott på fusk med kvalitetskontrollen.

Flamanville 3, som är av den nya reaktortypen EPR, ligger ett decennium efter i tidsschemat och har kostat tre gånger mer än beräknat. Samma sak gäller för EPR-reaktorn som håller på att byggas i Finland, Olkiluoto 3. Ingen av dem har ännu tagits i kommersiell drift.

Flamanville 1 och 2 under ökad övervakning

Strålsäkerhetsmyndigheten ASN meddelade i onsdags att de har satt reaktorerna Flamanville 1 och 2, som inte är av EPR-typen, under ökad bevakning efter bland annat brister i underhåll och hur kontrollen av entreprenörer sköts, rapporterar Reuters.