ENERGI

Minireaktorn ska driva en amerikansk flygbas i Alaska

Eielson Air Force Base ligger några grader söder om polcirkeln.
Eielson Air Force Base ligger några grader söder om polcirkeln.

Amerikanska flygvapnet satsar på små modulära reaktorer. Först med en anläggning blir basen nära polcirkeln. Minireaktorn byggs av en startup som stöttas av Open AI:s vd Sam Altman.

Redan på 1960-talet testade amerikanska armén en liten reaktor för att driva polarbasen Camp Century. Anläggningen under Grönlands is blev kortlivad – men återvänder man till SMR, små modulära reaktorer. Flygvapnet vill utrusta den militära flygbasen Eielson  i Alaska med en mikroreaktor. Det skriver Popular Science

Reaktorn skautvecklas, byggas och drivas av startupföretaget Oklo. Företaget, med bas i Kalifornien, stöttas ekonomiskt av bland andra Sam Altman, vd:n för Open AI. Flygvapnets kontrakt med bolaget är tänkt att sträcka sig över 30 år, och enligt rådande plan ska pilotanläggningen kunna leverera el från och med slutet av 2027. 

Återanvänder kärnbränsle

Enligt Oklo kommer deras reaktor att stänga ner sig själv om den skulle överges. De använder samma teknik som i Experimental Breeder Reactor-II (EBR-II), som drevs i 30 år fram till 1994. Det är en så kallad Integral Fast Reactor, som återanvänder upparbetat kärnbränsle. "Snabba reaktorer" kan teoretiskt hämta ut 50–100 gånger mer energi ur uranet, enligt Svensk kärnbränslehantering. 

Oklos första reaktor Aurora ska ha en effekt om 15 MW, med en operativ tid på tio år. 

Utöver verksamheten på flygplatsen kommer även de kringliggande bostadsområdena att försörjas med el. Minireaktorn kommer dock inte att kunna täcka flygbasens hela elbehov.

Om tekniken fungerar bra så vill amerikanska flygvapnet att fler flygbaser ska använda små modulära kärnreaktorer, och därmed slippa förlita sig på det civila elnätet eller fossila bränslen för elproduktion.