Energi

Miljardstöd till skyddshölje runt Tjernobyl

5000 ton väger stålskellettet som provlyftes på tisdagen. Foto: EBRD
5000 ton väger stålskellettet som provlyftes på tisdagen. Foto: EBRD

Utländska givare bidrar med nästan 1,7 miljarder för att lösa finansieringen av ett nytt skyddshölje kring det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl.

Publicerad

Samtidigt uppges den storbrand som rasar i området vara under kontroll.

Ytterligare 180 miljoner euro, motsvarande nästan 1,7 miljarder kronor, ska lösa finansieringen av ett skyddshölje i stål runt betongsarkofagen kring det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl. Beskedet kom från Europeiska utvecklingsbanken efter ett möte i London på onsdagen. Men ytterligare 85 miljoner euro behövs.

Samtidigt ska den ukrainska räddningstjänsten ha kontroll över skogsbranden i Tjernobylområdet, uppger ukrainska myndigheter. Men räddningstjänsten fortsätter att bekämpa elden, bland annat med vattenbombningsplan och helikoptrar.

Enligt Ukrainas utrikesminister Arsen Avakov kan branden vara anlagd.

”Det finns välgrundade misstankar om mordbrand, eftersom elden började på flera ställen, på båda sidor av floden”, skriver Avakov på Facebook.

På grund av närheten till kärnkraftverket som drabbades av haveri 1986 har rädslan varit stor för ökad radioaktivitet i området. Enligt myndigheter är strålningsnivåerna normala i Kiev, ett tiotal mil söder om Tjernobyl. Inte heller i Ryssland ska nivåerna ha gått upp.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!