Energi

Mätaren som nettomäter automatiskt

Den mekaniska ferrarismätaren med snurrande skiva.
Den mekaniska ferrarismätaren med snurrande skiva.

De gamla klassiska, mekaniska elmätarna med snurrande skiva skulle i ett nafs kunna lösa problemet med nettodebitering av egenproducerad el. De kan nämligen gå baklänges.

Publicerad

Alla svenskar i mogen ålder känner till den så kallade ferrarismätaren, den svarta elmätaren med en snurrande skiva som på ett litet parti var rödmålad och som visade att mätaren verkligen rörde på sig.

I dag är det inget elbolag som har en sådan mätare installerad hos sina kunder. I dag är elmätarna digitala och kan mäta allt möjligt.

Men de kan inte gå baklänges när man matar in egen el på nätet som de gamla ferrarismätarna gjorde.

- Hade vi haft kvar ferrarismätarna hade det varit enkel att nettodebitera köpt el mot såld el. Då var nettoförbrukningen exakt det som mätarställningen visade,  konstaterade elbolaget Mälarenergis nätmarknadschef Jonas Persson vid ett lunchseminarium om egen el hos Svensk Energi i Stockholm.

Mälarenergi är ett av de elnätsbolag som praktiserar civil olydnad och erbjuder sina kunder att kvitta egen el mot köpt el. Det är egentligen olagligt men alla vet att det kommer att bli lagligt nästa år när regeringens utredare lagt fram sitt förslag om nettodebitering.

Mälarenergi har cirka 10 kunder som praktiserar nettodebitering.

- Vi har två register i vår elmätare – ett som registrerar inmatad el och ett som registrerar förbrukad el. Vi läser av mätaren varje månad och skillnaden mellan export och import blir månadens nettoförbrukning. Och den tar vi betalt för, säger Jonas Persson till Ny Teknik

Men han har en liten klockarkärlek till de gamla ferrarismätarna.

- Det gick dock att manipulera så de flesta elnätsbolag satte in en backspärr så att den inte kunde snurra baklänges. I dag är det inget nätbolag som använder mekaniska elmätare, säger han till Ny Teknik.

Men på kontinenten, framför allt i Holland, är ferrarismätarna populära hos egen el-producenter. Det säljs både nya och begagnade mätare till solelsentusiaster som vill mäta på gammalt sätt.