ENERGI

Mångmiljardsatsning för H2 Green Steel: ”Ett gigantiskt kontrakt”

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel. Arkivbild.

Nästa pusselbit i stålbolaget H2 Green Steels satsning är nu lagd. Företaget har tecknat ett mångmiljardavtal med tyska Thyssenkrupp Nucera om byggandet av en av världens största elektrolysörsanläggningar.

Publicerad Uppdaterad

Nyheten presenteras senare under förmiddagen och innebär ett avtal mellan H2 Green Steel och Thyssenkrupp Nucera som är en del av det tyska verkstadskonglomeratet Thyssenkrupp.

Avsikten för H2 Green Steel är att producera fossilfritt stål i ett nytt stålverk i Boden som är tänkt att stå klart om ett par år. Detta ska ske genom att man tillverkar järnsvampen med hjälp av vätgas och det är där elektrolysöranläggningen kommer in i bilden. I den spjälkas vatten till just vätgas och syre med hjälp av el.

– När vi startar produktionen i slutet av 2025 kommer det att vara en av världens om inte världens största gröna vätgasproduktionsanläggningar. Vi kommer att använda all den här vätgasen till eget bruk, säger vd:n Henrik Henriksson till TT.

Läs mer: Det närmar sig start för Norges stora ”månlandningsprojekt”

Henrik Henriksson och H2 Green Steel vill inte ange några exakta ekonomiska siffror men säger att det handlar om en "mångmiljardsatsning" för bolaget.

– Det är ett gigantiskt kontrakt för oss men även för Thyssenkrupp Nucera. Det är tyvärr så att det pratas mycket om stora gröna vätgasprojekt men det är inte så många som går hela vägen till att man lägger en beställning och startar en produktion.

Mest effektivt

En nackdel som brukar anges när det gäller elektrolysörsatsningar är att verkningsgraden fortfarande är relativt låg, omkring 20–30 procent av energiinnehållet kan gå förlorat i omvandlingen från el till vätgas.

Då handlar det oftast om lösningar där vätgasen behöver transporteras, lagras eller föras över till bränsleceller. I det här fallet kommer den att användas som direkt insatsvara, lyfter man från företagets sida.

– Det här är den mest effektiva anläggningen som du kan skaffa på marknaden så den har hög verkningsgrad. Genom mjukvaran kommer den att förbättras och bli bättre och bättre för varje år, säger Henrik Henriksson.

– Skulle man vänta tio år så kommer det naturligtvis säkert finnas något mera effektivt men skulle vi vänta så kommer vi aldrig igång med den gröna omställningen.

Planerad produktionsstart 2025

Planerad produktionsstart för stålverket är 2025. H2 Green Steel är nu en av flera aktörer runtom i Europa som driver projekt för att tillverka grönt stål. Samtidigt som det därmed är en kapplöpning med en rad intressenter så har de ekonomiska förutsättningarna förändrats under senare år. Det nya tuffa investeringsläget med stigande ränteläge världen över, oroar dock inte vd:n Henrik Henriksson.

– Vårt projekt i grund och botten är ett hållbart och grönt projekt. Det ger väldigt goda förutsättningar både inför banker och investerare. Dessutom har energikrisen på grund av kriget liksom inflationen gjort att intresset för grönt stål i stället för brunt stål har förstärkts. Vi känner oss trygga men det är lite av en paradox, vårt case har nästan blivit starkare, säger Henrik Henriksson.