Energi

Lysdioden som kyler sin omgivning

En lysdiod som avger mer ljuseffekt än den elektriska effekt den matas med låter som ett tidigt aprilskämt. Men forskare vid MIT hävdar att det är fullt möjligt.

Publicerad

Forskargruppen vid det amerikanska prestigeuniversitetet MIT har för första gången demonstrerat en lysdiod som utstrålar mer optisk effekt än den elektriska effekt den ansluts till.

Hemligheten ligger i att sänka matningsspänningen kraftigt i lysdioder med litet bandgap. Forskarna förklarar fenomenet med ett enkelt räkneexempel. Varje halvering av spänningen får matningseffekten att sjunka med en faktor fyra. Ljusets effekt följer däremot spänningen linjärt så den halveras bara.

Hallå - trotsar dioden naturlagarna och skapar energi ur tomma intet, eller? Nej, naturligtvis inte. Extraenergin kommer från minimala vibrationer i diodmaterialet, vilket får dioden sända ut fotoner och samtidigt kylas ner en aning.

Och vi ska inte börja leta efter coola supereffektiva led-lampor på marknaden. I experimenten sänkte forskarna ingångseffekten till 30 pikowatt och mätte upp 69 pikowatt ljus. På tok för svagt ljus för att vara till praktiskt nytta.

Bedriften beskrivs i en vetenskaplig artikel i Physical Review Letters.