Energi
LKAB satsar på grön våg
Grön våg på Malmbanan sänker elförbrukningen och minskar slitaget. LKAB satsar på ny teknik för tågstyrning – och tårttricket.
– Lokföraren kan få grön våg i flera timmar och slipper stanna och starta upp malmtåg på 8?000 ton. Det sparar mycket energi och ökar trafikkapaciteten på banan, säger Thomas Nordmark på LKAB.
Han har ansvarat för att införa tågstyrningssystemet Cato för företagets malmtåg. Det började utvecklas vid millennieskiftet av Stockholmsföretaget Transrail i samarbete med LKAB och Trafikverket. Sedan i fjol används tekniken i alla LKAB:s tåg på Malmbanan.
Trafikledningen bestämmer vilket klockslag tåget ska nå nästa stationsstopp, exempelvis 14:37 i Björkliden. Sedan räknar systemet ut vilken hastighet lokföraren ska hålla längs rutten. Beräkningen tar hänsyn till tågets vikt och antalet vagnar, banans topologi, hastighetsgränser, andra tåg och eventuella banarbeten.
Det innebär exempelvis att två tåg som ska mötas på enkelspåret kommer fram till mötesstationen i exakt rätt tid för att undvika onödiga stopp.
Totalt förbrukar LKAB:s malmtåg 66 gigawattimmar el per år, ungefär lika mycket som 2 600 villor. Målet är att elbehovet nu ska minska med 20 procent. Förbrukningen har sjunkit gigawattimme för gigawattimme sedan systemet infördes, men 20 procent har företaget inte nått ännu. En utmaning har varit att få lokförarna att följa systemets rekommendationer.
– Men jag testade tårttricket för att få fart på användandet och hitta buggar. Jag bjöd alla förare som körde bättre än Cato på tårta, och det funkade. Jag har ätit jättemycket tårta, säger Thomas Nordmark.
Förutom energibesparingen gör den mjukare körningen att slitaget minskar på bromsar, hjul och räls. Tågen har dessutom blivit punktligare och banan kan utnyttjas mer effektivt.
Snabbtåget Arlanda Express mellan Stockholm och Arlanda har också installerat Cato. Målet är att spara cirka 10 procent av elförbrukningen, enligt Per Leander, vd på Transrail. Samtidigt ökar komforten för passagerarna när tågen inte behöver köra i maxfart i onödan. Per Leander berättar även om ett internationellt intresse för tekniken.
– Nu pågår tester bland annat i Tyskland, och vi för diskussioner i Brasilien om en sträcka som har stora likheter med Malmbanan.
TV: Så fungerar tågstyrningen.