Energi

LED-lampor plågas i värmen

Philips led-lampa
Philips led-lampa

Kan lysdiodslampan utmana 60 wattsglödlampan? Fälttesterna är avklarade. Nu startar tuffa stresstester i tävlingen L Prize.

Publicerad

Tävlingen L Prize har utlysts av det amerikanska energidepartementet, DOE. Syftet är att sporra belysningsbranschen att utveckla en lysdiodslampa som är en fullgod ersättare av den gamla 60 wattsglödlampan. Första kandidaten som uppfyller kraven kammar hem förstapriset: kontanter, ära och chans till statliga kontrakt.

Hittills har en enda lampa anmälts till tävlingen. Den kommer från Philips, och utsätts nu för allehanda prövningar. Efter en första omgång fotometriska mätningar sändes 1 300 lampor i början av sommaren ut på fälttester på fler än 40 ställen i USA och Canada.

Bland testanvändarna finns allt från bilförsäljare i Michigan till privatpersoner i Colorado.   I oktober började testresultaten anlända till DOE, som nu har att gå igenom insamlade data om bland annat energieffektivitet, tillförlitlighet och användarintryck.

Samtidigt utsätts 200 exemplar för långtidstester i en specialbyggd testrigg. I minst 6 000 timmar ska de utsättas för 45 graders värme. Syftet är att se hur ljusutbytet påverkas i temperatur som många armaturer kan komma upp i. Över 3 000 timmar är nu avklarade, och testerna fortsätter en bit in på nästa år. 

Nu i november startar ännu tuffare tester, där ett antal lampor ska stressas av höga temperaturer, fukt, snabba tänd- och släckcykler samt elektromagnetisk störning. Tidigast nästa är kan juryn meddela om den ensamma kandidaten klarar alla krav.

Här är några av de kriterier som L Prize måste uppfylla:

  • Ljusutbytet ska vara högre än 90 lumen per watt, vilket är betydligt bättre än glödlampor.
  • Energiförbrukningen ska vara lägre än 10 watt.
  • Ljusflödet ska vara större än 900 lumen, vilket motsvarar en 60 watts glödlampa.
  • Färgåtergivningen, CRI (color rendering index) ska vara större än 90, vilket innebär en god ljuskvalitet.
  • Färgtemperaturen ska ligga mellan 2 700 och 3 000 kelvin, vilket är en varm vit färg jämförbar med glödlampor.
  • En livslängd på mer än 25 000 timmar.
  • Lampan ska vara kompatibel med minst tre av marknadens dimmers.

Något krav på vad lampan får kosta finns dock inte med bland kriterierna.

L Prize har hämtat inspiration från tävlingen X Prize, som syftade till att utveckla en rymdfarkost som tog tre personer minst 100 kilometer ut i rymden och klarade detta två gånger i rad inom två veckor. Raketplanet Space Ship One tog hem segern hösten 2004. Därefter har stiftelsen bakom X Prize lanserat ytterligare tävlingar bland annat för att få fram miljövänligare bilar samt billigare teknik för att läsa dna.