Energi
Led-lampan som knäcker 60 watt

De första lysdiodsersättarna till 60-wattsglödlampor är på väg ut på marknaden. Ny Teknik testar en som faktiskt håller måttet. Fast priset svider rejält.
I september fasas den gamla 60-wattaren ut för gott. Ny Teknik har testat en av de första ersättarna med lysdioder, led. Lampan kommer från Philips, som har extra stora förväntningar på sig - företaget är det enda som har kvalat in till amerikanska energidepartementets prestigefyllda lamptävling L Prize.
Lampan i vårt test heter Master Led Bulb och drar 12 watt. Trots det är ljusflödet 806 lumen, mer än de dryga 700 lumen som en traditionell 60-wattare ger. Och ett test hemma i vardagsrummet visar att lampan gör jobbet. Skenet är så varmt och mysigt att släkt och vänner konsekvent gissar fel på vilken lampskärm som döljer ledlampan och vilken som täcker en vanlig 60-wattslampa.
Ledlampor brukar annars få skäll för sitt blåkalla och riktade ljus. Så även när Ny Teknik testade tre 40-wattsersättare förra våren. Orsaken är att det vita ljuset skapas av blå dioder, täckta av ett gult fosforskikt. Philips använder också blå lysdioder, men fosforn sitter i ett tjockare skikt på lampans ytterkupa i?stället för på dioderna. Kupans lite udda design gör dessutom att ljuset strålar i alla riktningar, till skillnad från många andra lysdiodslampor, som har ett riktat sken.
Så långt allt väl. Men det finns en allvarlig nackdel: priset. Lampan kostar 520 kronor, att jämföra med någon tia för en 60-wattare.
- Visst, det är för dyrt för vanliga konsumenter. I dagsläget vänder vi oss främst till professionella kunder, exempelvis hotell som har lamporna tända dygnet runt, säger Viktor Olsson, produktchef på Philips svenska kontor.
I tävlingen L Prize pågår sluttester, som ska visa om Philips kandidat är en fullgod ersättare till glödlampor på 60 watt. Lampan har samma design som lampan i vår test, men dioderna håller högre kvalitet. Tävlingslampan är därmed mer energisnål samtidigt som ljusflödet och färgåtergivningen är bättre. Och kostnaden ännu högre.
- Syftet med tävlingslampan är att visa vad som är tekniskt möjligt. Kostnaden kommer att sjunka med tiden, säger Viktor Olsson.