Energi

Lagra energi i lägenheten lönar sig

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Att lagra el i hembatterier kan kapa förbrukningen, men funkar bäst i flerbostadshus. Det är resultatet av en ny studie från Power Circle.

Publicerad

När Sverige ställer om till att använda el från förnyelsebara källor kommer produktionen variera mer än tidigare. Ett sätt att bygga upp en buffert kan vara att införskaffa litiumjonbatterier till hemmet, exempelvis av typen som Tesla marknadsför. I en studie som energibranschorganisationen Power Circle genomfört visar att batterier till hemmet kan vara en god investering för fastighetsägare till flerfamiljshus.

Enligt studien, räcker det med att gemensamma batteriet i ett lägenhetshus batterier kan lagra mellan 0,8-1,3 kWh för att minska fastighetens effekttoppar med 40 procent. En investering som tar omkring 5 -7 år för att ha återbetalat sig.

När det gäller villor krävs en större investering, eftersom batterierna måste vara kraftfullare. Tabellen nedan visar olika scenarier för villor:

För villor är situationen annorlund än flerfamiljshus.
För villor är situationen annorlund än flerfamiljshus.

– Vår tes har varit att små, decentraliserade batterilager kan skapa stora nyttor lokalt. Studien bekräftar detta. Det mest överraskande var hur lite lagringskapacitet som behövs för att reducera effekttopparna rejält – för ett flerbostadshus med 25 lägenheter räcker ett normalstort elbilsbatteri väldigt långt, säger Olle Johansson, vd på Power Circle i ett pressmeddelande.