Läckan i finska gasledningen – Orsaken ”sannolikt yttre påverkan”
Kartan visar sträckningen längs botten av Finska viken för gasledningen Balticconnector.Anders Humlebo/TT
En gasledning i Finska viken har sannolikt saboterats av en utomstående part, meddelar finländska myndigheter. Samtidigt rapporterar det norska seismologiska institutet Norsar att man ”upptäckt en trolig explosion” längs den finska kusten.
"Det är sannolikt, att både gasledningens och datakabelns skador är en följd av yttre påverkan. Anledningen till skadorna är ännu inte känd, utredningen fortsätter i samverkan mellan Finland och Estland", lyder ett formellt uttalande från Finlands president Sauli Niinistö.
Under en presskonferens med flera myndigheter framhöll statsminister Petteri Orpo att Finland är väl förberett för situationer som denna.
– Att skydda kritisk infrastruktur är redan en mycket viktig fråga som tas i beaktande. Det är klokt att vara beredd på nya överraskningar, sade Orpo.
Finland har inte fattat något beslut om höjd beredskap, men Orpo sade att man "höjt vaksamheten".
På en fråga från medier om det finns anledning att misstänka att Ryssland står bakom det troliga sabotaget svarade Orpo:
– Det viktiga är att saken utreds ordentligt.
Annons
Finlands centralkriminalpolis, som också var med under presskonferensen, ville inte heller spekulera i vem som kan ligga bakom, men konstaterade ändå att skadorna är så pass stora att man valt att inleda en förundersökning om grovt sabotage.
Centralkriminalpolisen framhöll dock att utredningen endast är i ett inledande skede.
Norska uppgifter: trolig explosion
Det norska seismologiska institutet Norsar uppger på tisdagskvällen att institutet "upptäckt en trolig explosion längs den finska kusten av Östersjön" klockan 01.20 finsk tid samma natt som läckan uppdagades.
Skakningen registrerades av stationer i Finland. Enligt institutet rör det sig om en mindre händelse än vad som registrerades i samband med sprängningarna av gasledningarna Nord Stream i september i fjol.
Finlands regering, ledd av statsminister Petteri Orpo, kallar till presskonferens. Arkivbild.Fermin Rodriguez/AP/TT
Statsminister Petteri Orpo försäkrar att energileveranserna till Finland fortsätter.
– Det är inte frågan om ett dåd som lamslår vårt system.
Reparationen kan dock ta flera månader till följd av skadans omfattning.
Också en datakabel på estniskt vatten är skadad. Telekombolaget Elisa märkte en störning i kommunikationen natten mellan lördag och söndag. Det rör sig dock om en reservledning, uppger bolaget.
Annons
Gasledningen Balticconnector, som ligger i livligt trafikerade finländska vatten, räknas till kritisk infrastruktur.
Läckan upptäcktes natten till söndagen
Trycket föll plötsligt inuti ledningen i Finska viken under natten till i söndags, och operatören Gasgrid larmade myndigheterna. Det plötsliga fallet indikerade att den hade sprungit läck och Finlands försvarsmakt och kustbevakning har undersökt saken närmare.
Gasledningen är den första och enda som sammanbinder gasnäten i Finland och Estland. Den löper i åtta mil längs med Finska vikens botten, från finländska Ingå till estländska Paldiski och mot vidare anslutning i Baltikum.
Bygget av ledningen finansierades delvis av EU som ett gemensamt intresse för alla unionens länder. Den började användas år 2020 och har beskrivits som en viktig anknytning för Finland till den europeiska gasmarknaden.
EU-komissionen fördömer sabotage
Det misstänkta sabotaget av gasledningen i Finska viken fördöms av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
"Jag fördömer starkt varje avsiktlig förstörelse av kritisk infrastruktur" skriver hon i ett skriftligt uttalande efter att hon varit i kontakt med Finlands statsminister Petteri Orpo och hans estniska kollega Kaja Kallas.
"Våra rörledningar och undervattenskablar förbinder medborgare och företag över hela Europa och med resten av världen. De är livlinor för finansmarknader och global handel", fortsätter on der Leyen och konstaterar att det är andra gången på drygt ett år som den här typen av kritisk infrastruktur skadas.
Sprängningarna av gasledningarna Nord Stream i Östersjön inträffade i september i fjol.
"Endast genom att arbeta tillsammans kan vi motverka dem som försöker undergräva vår säkerhet och säkerställa att vår kritiska infrastruktur förblir robust och pålitlig inför föränderliga hot".
Sverige lovar stöd till Finland
Även svenskt stöd utlovas, av statsminister Ulf Kristersson (M):
"Jag har haft ett längre samtal med Finlands statsminister Petteri Orpo. Jag lovade honom svenskt stöd till Finland för att få veta vad och vem som ligger bakom den förstörda gasledningen mellan Finland och Estland", skriver han på X, tidigare Twitter.
Ett liknande löfte gavs även av utrikesminister Tobias Billström (M) tidigare under tisdagen.
Gaspriset steg
Gaspriset rusar över tio procent på den europeiska gasmarknaden efter uppgifterna på tisdagen om att den havererade gaskabeln mellan Finland och Estland kan bero på sabotage.
Priset låg då på runt 50 euro per MWh, det högsta sedan juni. Även under måndagen steg priset markant, då som en effekt av oroligheterna i Mellanöstern.
Tillsammans ökar det risken för en kommande gasbrist inför vintern.