Energi
Kycklinggödsel ger mer biogas
Kycklinggödsel och avfall från bageribranschen har höjt biogasproduktionen i gårdsanläggningen Hagavik fyra gånger. - Energirika råvaror ger högre gasutbyte, säger forskaren vid JTI, Mats Edström.
Sedan anläggningen i Hagavik i Skåne byggdes för fem år sedan har lantbrukaren lyckats höja produktionen fyra gånger. Receptet är att byta ut hästgödsel mot kycklingbajs och avfall från bageribranschen. Det nya bränslet är mer energirikt än det gödsel som används i de flesta gårdsanläggningar.
- Om man ändrar substratblandningen till energirika råvaror ökar man gasproduktionen. Men kraven på övervakning blir samtidigt mycket högre, säger Mats Edström, forskare på Institutet för Jordbruks- och miljöteknik, JTI, i Uppsala.
Enligt Mats Edström är den biologiska processen relativt känslig för driftstörningar, vilket innebär att den kan tappa i kapacitet eller i värsta fall förlora förmågan att producera biogas.
I Sverige finns idag tio gårdsanläggningar som producerar biogas. Det kan jämföras med Tyskland där 4 000 lantbrukare rötar gödsel och avfall från livsmedelsindustrin.
De har ett garanterat elpris, enligt samma system som de som har ett eget vindkraftverk.
Ett förslag från Jordbruksverket om ett särskilt investeringsbidrag till biogasproducenter är nu ute på remissrunda. Både jordbruksföretag och andra mindre företag ska kunna söka bidraget om det går igenom. 600 miljoner kronor ligger i potten och villkoret för att få söka är att minst 50 procent av det som rötas kommer från stallgödsel.
I november ska beslutet tas och sedan måste det ratificeras
i EU innan biogasproducenterna kan hoppas på fetare plånböcker.
Mats Edström tror att investeringsstödet kommer att bli ett lyft för biogasanläggningar.
- Om lantbrukare satsar på den här tekniken finns det väldigt goda förutsättningar att minska klimatgaserna, säger han.