Kriget får Tyskland att överväga fortsatt kol- och kärnkraft

2022-02-28 12:56  

Tysklands tre kvarvarande kärnkraftverk skulle stängas ner vid slutet av året. Nu öppnar landets ekonomi- och klimatminister för en förlängning. Även avvecklingen av kolkraften kan fördröjas. 

Att energifrågan även är en säkerhetsfråga har på kort tid blivit allt tydligare för de tyska makthavarna. 

I förra veckan bestämde sig Tyskland för att lägga tillståndsprövningen av den nya rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 på is tills vidare. Landets vice förbundskansler Robert Habeck, som även är ekonomi- och klimatminister, har i samband med detta meddelat att Tyskland inte kommer att köpa ryskt kol och gas i samma utsträckning i framtiden. 

Kriget i Ukraina har sedan dess eskalerat. Nu behöver Robert Habeck ta ställning till om de tre kvarvarande kärnkraftverken i Tyskland (Isar 2, Emsland och Neckarwestheim 2) ska fortsätta drivas, berättar nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Volvo stoppar omedelbart produktion i Ryssland

Han menar att det ingår i hans departements uppdrag att överväga detta. Samtidigt betraktar han det inte som en önskvärd möjlighet.

– Jag skulle inte avvisa detta på ideologisk grund, men den preliminära utredningen har visat att det inte skulle hjälpa oss, säger han.

Arbetet med att avveckla kärnkraftverken kan redan vara för långt framskridet, vilket bland annat innebär att reaktorerna bara kan fortsätta fungera under högsta säkerhetsnivå. Dessutom skulle en förlängning kräva tillgång till kännbränsle vars tillgång i dag inte är säkrad.

Vare sig Eon eller EnBW, som driver två av de tre aktuella kärnkraftverken, ser en förlängning som ett möjligt alternativ

Som ett led i att minska beroendet av rysk gas är även en förlängning av kolkraft i Tyskland på tapeten. Planen har varit att avveckla landets kolkraftverk till 2030, men denna tidsplan kan alltså skjutas fram.

Läs mer: Så ska Ukraina försvara känsliga data: ”Svårt att stoppa rysk dupering”

Ytterligare sätt att minska importberoendet från Ryssland är byggandet av två LNG-terminaler, terminaler för flytande naturgas, i tyska Brunsbuettel och Wilhelmshaven och att öka tillgången på naturgas.  Import kan ske från USA och Qatar.

Den tyska staten ska också ha bett Uniper att återuppta sina planer på att bygga en LNG-terminal i Wilhelmshaven. Bolaget lade ner dessa planer i slutet av 2020.

Tyskland vill öka mängden lagrad naturgas med ytterligare 2 miljarder kubikmeter. Landet har i dag 24 miljarder kubikmeter lagringsplats, som ska vara fylld till ungefär 30 procent.

Samtidigt finns ett utkast till en ny lag som skulle innebära att 100 procent av Tysklands el 2035 ska komma från förnybara källor. Hur det blir med den saken återstår att se.

Robert Habeck har meddelat att han ska se till att Tyskland har en strategisk reserv av kol och gas på plats till slutet av sommaren.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt