Energi

Kosmiska partiklar kan plåta skadade reaktorer

Amerikanska forskare föreslår att kosmisk strålning ska användas för att ta reda på var bränslet i de skadade Fukushima-reaktorerna har hamnat.

Publicerad

Tre av reaktorerna vid Fukushima Daiichi drabbades av härdsmältor efter tsunamin i mars 2011. Just nu pågår försök att med kameror ta reda på hur innanmätet ser ut och var det smälta bränslet hamnat. På grund av den höga strålningen och den besvärliga miljön kan det ta år innan kartan är färdigritad.

Nu har amerikanska forskare från Los Alamos National Laboratory föreslagit ett snabbare sätt. Myoner som bildas när kosmiska partiklar slår in i atmosfären kan användas för att ta en slags röntgenbilder av reaktorernas insida. Genom att sätta upp detektorer på båda sidorna av reaktorn kan forskarna mäta spridningen som skapas av bränslelavan i kontrast mot det mindre täta stålet och betongen runt om.

Det kan ta över en månad att bygga upp bilden, men då avslöjas bränslets position utan att vare sig människor eller robotar behöver gå i närheten.

Liknande metoder används i dag för att genomlysa fraktcontainrar i jakt på smugglat uran och annat fissilt material. Forskarna hävdar dock att deras nya variant, som de beskriver i en artikel i Physical Review Letters, ger snabbare resultat och bättre upplösning.

En bra bild av reaktorernas insida är nödvändigt för att kunna sanera reaktorerna så snabbt och säkert som möjligt. Demonteringen av den förstörda reaktorn efter Harrisburgolyckan sinkades av att det med dåtidens teknik inte gick att kartlägga det smälta bränslet och andra restprodukter förrän långt in i arbetet. Efter katastrofen i Tjernobyl tog det flera år innan huvuddelen av den smälta härden hittades.

Forskarnas har testat sin metod i datorsimuleringar och det är inte känt om de japanska reaktorspecialisterna överväger att använda den.