Energi

Koldioxidlagring på väg begravas

Flera stora europeiska projekt för lagring av koldioxid under jord har skrotats eller hotar att falla samman. Politisk opinion och rea på utsläppsrätter gör projekten omöjliga.

Publicerad

Vattenfall avbryter sitt tyska miljardprojekt med koldioxidavskiljning i brunkolsverket Jänschwalde i östra Tyskland. Det är det största bakslaget hittills för Vattenfalls satsning på renare kolkraftverk.

Kolkraftverket Longannet, öster om Glasgow, skulle bli det brittiska flaggskeppet för koldioxidlagring, CCS. Men projektet föll samman i  oktober, eftersom det inte gick ihop ekonomiskt.

Kolkraftverket är ett av Europas största och släppte förra året ut 9,1 miljoner ton koldioxid. Planen var att fånga in 1–2 miljoner ton per år och leda ner i gamla gasledningar under Nordsjön. Trots att regeringen utlovat en miljard pund (11 miljarder kronor), utöver stöd från EU, räcker detta inte.

Även CCS-projektet i Hunterston vid Skottlands västkust, är i gungning sedan kommunfullmäktige i North Ayreshire uttalat sig mot projektet. Där handlar det om ett stort nytt kolkraftverk (1?852 MW).

Om anläggningen trots allt blir av kommer den bara att lagra 20 procent av koldioxiden.

En faktor som slår hårt mot ekonomin är att utsläppsrätterna för koldioxid har fallit till strax över 10 euro per ton. Därmed kostar det mycket mer att lagra koldioxid än att släppa ut den i luften. När EU 2007 presenterade sin klimatpolitik var förväntningen att priset skulle bli 30–40 euro.

Vattenfall uppskattade då att fullt utvecklad CCS skulle bli lönsam vid ett koldioxidpris på 20 euro. På en CCS-konferens i Peking nyligen sa USA:s energiminister Steven Chu att det krävs närmare 60 euro.

EU beslöt 2009 att sälja 300 miljoner utsläppsrätter och använda pengarna för främst CCS. Målet var 12 CCS-kolkraftverk i full skala år 2015. Nu krymper alltså också projektbudgeten, eftersom intäkterna från utsläppsrätterna har krympt.

Jamee Majib vid tyska Eon Energy Trading i Düsseldorf, tror att prisfallet mest beror på konjunktur. Men han antyder också att en för lam klimatpolitik kan vara en förklaring.

– Vissa länder vill ensidigt öka EU:s minskning från 20 till 30 procent, men det verkar för ögonblicket inte möjligt, skriver han i ett mejl till Ny Teknik.

Koldioxidavskiljning

CCS står för Carbon Capture and Storage. Det är en metod för att samla upp koldioxid från fabriker och kraftverk och lagra den under jord eller i havet.