Energi

Kiselteknik pressar pris på led-lampa

Att låta galliumnitrid växa fram på kisel kan kapa kostnaderna för vita lysdioder. Foto: Bridgelux
Att låta galliumnitrid växa fram på kisel kan kapa kostnaderna för vita lysdioder. Foto: Bridgelux

Ta hjälp av konventionell halvledarteknik för att tillverka vita lysdioder. Då kan tillverkningskostnaderna kapas med 75 procent, hävdar ett amerikanskt uppstickarföretag.

Publicerad

Dagens halvledarteknik med kiselskivor som bas är välutvecklad och trimmad. Det tog det amerikanska uppstickarföretaget Bridgelux fasta på när de ville få fram en billigare teknik att tillverka lysdioder. Resultatet blev en teknik där kostnaderna för tillverkningen enligt företaget kapas med 75 procent. Det kan göra en markant skillnad i priset på en lysdiodlampa. Idag utgör lysdioderna 30 till 60 procent av kostnaden för en lampa. Kontrollelektronik och värmekontrollerande komponenter står för resten.

Stämmer kostnadsreduktionen kan tekniken lösa ett av de största problemen med att få ut lysdiodlampor på marknaden; priset.

Tekniken går ut på att tillverka lysdioderna i galliumnitrid som vuxit fram på stora kiselskivor i stället på dyrare substrat av kiselkarbid eller safir. Dessutom ökar antalet lysdioder genom att kiselskivorna kan göras med en större diameter (20 centimeter är standard) än kiselkarbid- och safirsubstrat.

Vita lysdioder som tillverkas med den nya tekniken har ett ljusutbyte på 135 lumen per watt. Det är en god väg på väg mot det mål på 150 lumen per watt det amerikanska energidepartementet satt upp för år 2012.