Energi

Kevin Costners oljerenare på väg

Foto: Cheryl Gerber/Scanpix
Foto: Cheryl Gerber/Scanpix
Den största modellen av Kevin Costners oljeseparator V20.
Den största modellen av Kevin Costners oljeseparator V20.

För två veckor sedan beställda BP32 stycken stora oljeseparatorer från skådespelaren Kevin Costners bolag Ocean Therapy Solutions. Nu är de första tio på väg ned till Mexikanska bukten.

Publicerad

I helgen höll Kevin Costner en presskonferens tillsammans med BP:s produktionschef Dough Suttles I Port Fourchon, centrum för all oljeverksamhet i Mexikanska bukten.

- Den här maskinen ger oss en chans att slå tillbaka mot oljekatastrofen som hotar oss alla, sade Kevin Costner.

Han bekräftade att tillverkningen av den största modellen av oljeseparatorerna är i full gång vid fabriken i Nevada och att produktionstakten nu ska skruva upp till en takt av tio maskiner i månader.

Hittills finns det bara tre stycken V20-maskiner i drift men den första sändningen av tio stycken är nu på väg från Nevada till Mexikanska bukten.

Kevin Costner äger och driver företaget Costner Industries Nevada Corporation med sin bror, forskaren Dan Costner.

De har sedan 1990 utvecklat en oljeseparator som enligt egen uppgift renar oljeblandat vatten till 99 procent. Oljeseparatorn använder sig av centrifugalkraften där den lättare oljan separeras från det tyngre vattnet.

Enligt Kevin Costner kan den stora maskinen V20 rena 210 000 gallon oljeblandat vatten per dag, eller cirka 800 000 liter. Samtidigt är en dubbelt så stor maskin under konstruktion, enligt Kevin Costner.

Oljeläckan från BP:s skadade oljekälla MC252 är betydligt mer omfattande än vad man hittills sagt eller trott.

I helgen kom nya siffror från BP om att kan läcka ut så mycket som 100 000 fat om dagen (16 miljoner liter).

Det är tio gånger så mycket som man från början trodde när borrplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk den 20 april i år.

Den höga siffran gäller vid ett värsta-fall-scenario om den nuvarande utrustning på havsbotten helt fallerar.

Den senaste officiella uppskattningen från de amerikanska myndighetern är att det för närvarande läcker ut 60 000 fat om dagen.

BP har nu två anordningar på havsbotten som gör att man kan ta hand om en del av den läckande oljan innan den strömmar ut i havet.

Den ena anordningen är koppad till det trasiga oljeröret på den havererade ventilen ”blow out preventer BOP” medan den anordningen har placerats direkt på BOP:en.

Oljan tas upp till ytan och tas om hand på två fartyg – Discoverer Enterpris och Q4000.

I lördags blåste det upp ordentligt och man tvingades avbryta saneringsarbetet. Facit för lördagen blev 11 050 fat omhändertagen olja och 25,6 miljoner kubikmeter gas.

Totalt har BP lyckats ta hand om 249 500 fat olja sedan den 3 juni när den första anordningen kom på plats.