Energi

Karlshamn redo för rysk gasledning

Foto: Sören Andersson
Foto: Sören Andersson

Karlshamn är redo. 260 000 iordninggjorda kvadratmetrar ligger och väntar på ”de ryska rören” som snart börjar levereras till Blekinge.

Publicerad

Mångmiljardprojektet ångar på, trots att tillstånden inte är klara.

– Vi har lämnat in alla handlingar till näringsdepartementet och väntar på deras besked. Så är det i alla berörda länder, säger Lars Grönstedt, senior rådgivare hos Nordstream, som driver gasledningsprojektet.

Gasledningen från Ryssland till Tyskland är totalt 120 mil lång, varav 51 mil går genom svensk ekonomisk zon. Det förutsätter alltså godkännande från näringsdepartementet och dess motsvarigheter i andra länder, men för att hålla tempo är produktionen av rör redan i full gång i Tyskland. Nord Stream räknar kallt med ett ja.

– Det är precis som med bygglov: Du vet vilka villkor som gäller och så försöker du anpassa din ansökan så att du uppfyller villkoren. Då kan du vara rimligt säker på att du kommer att få tillstånd, säger Lars Grönstedt till TT.

Läs mer:

I början av oktober anländer det första fartyget med betongklädda stålrör till Karlshamn.

– Det känns väldigt, väldigt skönt att vi är igång, säger Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn.

Eftersom Nordstream fick nobben av Gotland, kommer Karlshamn att få mellanlagra desto fler rör i väntan på läggning, ungefär 40 000 stycken. Även på två finska orter, Kotka och Hanko-Koverhar, och i tyska Mukran kommer rör att mellanlagras.

Den nya dubbelrörledningen, Nordstream 2, ska gå parallellt med Nordstream 1, som togs i drift 2011–2012 och då var den längsta obrutna undervattenledningen i världen. Då var den tekniska utmaningen större, liksom miljöprotesterna.

– Sedan kunde vi visa att miljöpåverkan var väldigt liten och dessutom temporär. Därmed har vi inte alls haft samma diskussioner med miljöorganisationer den här gången, säger Lars Grönstedt.

Läs mer:

Men den politiska debatten har varit desto hetsigare kring Nordstream 2. Motståndarna har framför allt riktat in sig på att EU blir ännu mer beroende av rysk naturgas. Nord Stream, som till mer än 50 procent ägs av det ryska statliga bolaget Gazprom, kontrar med att peka på behovet, när naturgaskällorna i Nordsjön snabbt håller på att krympa.

– Då måste det komma till ny gas till det europeiska nätverket och den måste komma någonstans ifrån, säger Lars Grönstedt.

Nordstream 2 ägs av sex olika företag

Naturgas-pipeline som ska dras mellan St Petersburg-regionen i Ryssland till den tyska Östersjökusten.

Längd: 1 200 km, två rör belagda med betong läggs ut, öster om Gotland.

Kapacitet: Båda rören har tillsammans en årlig överföringskapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas.

Ägarna är ryska Gazprom 50 procent, samt bolagen BASF/Winstershall 10 procent, Engie 10 procent, Uniper 10 procent, OMV 10 procent och Shell 10 procent.

Byggnationen väntas pågå i två år med start 2018.

(Fakta sammanställd av Ny Teknik)