Känslosamt farväl för batteridrottningen

2012-11-07 10:36  
Christina Lampe-Önnerud, kemidoktor och grundare av det amerikanska batteriföretaget Boston Power. Foto: Lars Anders Karlberg

Christina Lampe-Önnerud, den svenska kemisten som startade batteriföretaget Boston Power, har lämnat över ledningen till de nya kinesiska ägarna. En känslosam skilsmässa, enligt henne själv.

”Kära vänner och kollegor”, skriver hon i svarsmejlet till alla som söker henne på hennes gamla arbetsplats.

”Det känns som att jag hjälpt till att bygga ett fartyg, som nu kan segla i internationella farvatten. Och att se det segla iväg i solnedgången är verkligen en skön känsla för en grundare”.

Och hon fortsätter:

”Nu hoppar jag på en ny båt och jag hoppas verkligen att våra vägar korsas snart igen”.

Christina Lampe-Önnerud startade Boston Power för åtta år sedan med en idé om mer energieffektiva batterier.

Både hon och hennes man Per Önnerud är kemidoktorer från Uppsala universitet och båda har specialiserat sig på batteriteknik.

Hon startade med batterier för bärbara datorer och gick sedan vidare med batterier för elbilar och elhybrider.

Under resans gång har hon registrerat 150 patent på sin egen batteriteknik.

För ett par år sedan sökte hon statligt stöd på 100 miljoner dollar för att bygga en ny batterifabrik i USA men fick nej. Det ledde till att hon vände sig till Kina där hon fick både kapital och stöd för att bygga en helt ny fabrik.

I september förra året blev det klart att Boston Power fått 125 miljoner dollar i kinesiskt riskkapital och statliga stimulansbidrag. Tre månader senare, två dagar före jul, tog Boston Power in ytterligare 30 miljoner dollar i nytt riskkapital.

Då påbörjas kursomläggningen mot Kina med nytt kinesiskt management och flytt av huvudkontoret till Peking.

Och i oktober i år blev det officiellt att Christina Lampe Önnerud lämnar ledningen av företaget och att kineserna Tony Shen och Dr Wayne Yuan tar över.

-Jag är övertygad om att beslutet att fokusera på Kina är rätt och riktigt, skriver Christina Lampe Önnerud i sitt avskedsmejl.

Hennes nya företag heter CLO Team, än så länge bara ett enmansföretag.

- Jag funderar nu på vad jag ska göra framöver. Det är positivt med utgången av presidentvalet här i USA. Det betyder att det goda affärsklimatet för clean tech fortsätter. Jag hör av mig när jag vet mer. Det är mycket att fundera på, skriver Christina Lampe Önnerud i ett mejl till Ny Teknik på onsdagsmorgonen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt