Energi

Kanada satsar på vattenkraft till vätgas

En av de dammar som ägs av Hydro-Québec. Foto: Helene Jutras
En av de dammar som ägs av Hydro-Québec. Foto: Helene Jutras

Vid ett av Hydro-Québecs vattenkraftverk ska man installera en elektrolysanläggning på 88 megawatt. Produktionen av vätgas inleds 2023.

Publicerad

Ungefär två tredjedelar av Kanadas elproduktion kommer från vattenkraft, och nu vill man utnyttja energin för att producera grön vätgas i stor skala. Tyska Thyssenkrupp har anlitats för att bygga och driva anläggningen i Quebec, och den blir kopplad till ett vattenkraftverk som tillhör statligt ägda Hydro-Québec. 

Elektrolysanläggningen på 88 megawatt blir en av de största i världen, och årligen ska den producera 11 100 ton grön vätgas. Prislappen för bygget ligger på drygt 1,3 miljarder kronor, och produktionen ska dra igång sent under 2023. Det skriver Thyssenkrupp i ett pressmeddelande.  

Bolagets elektrolysörer ska världens största standardmoduler, som går att sätta samman för att uppnå kapacitet på många megawatt eller till och med gigawatt.  

– Quebec som region och Hydro-Québec som kund erbjuder perfekta förhållanden för att installera vår teknik för elektrolys av vatten i multimegawatt-skala för första gången, säger Denis Krude, vd för Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers. 

Vätgasen, och det syre som är en biprodukt, ska främst användas lokalt vid en anläggning som skapar biobränsle av avfall.  

– Det här projektet illustrerar på ett utmärkt sätt hur viktig interaktionen är mellan en tillgång på konkurrenskraftig grön el och användningen av skalbar teknik för vätgasproduktion, säger Sami Pelkonen som är vd för Thyssenkrupps affärsenhet Chemical & Process Technologies.