Energi

Kan solceller vara bättre än kärnkraft på Mars?

Konstnärlig tolkning av hur det skulle kunna se u vid en bemannad biotillverkning på Mars, som drivs av solceller och som kan syntetisera mat och läkemedel, tillverka biopolymerer och återvinna biologiskt avfall. Bilden är beskuren. Foto: Davian Ho

På många platser på Mars yta kan det vara bättre att bosättningar använder sig av solenergi än kärnkraft, enligt en ny analys. Forskarna ser bland annat fördelar sett till vikt och effektivitet.

Publicerad

Utgångspunkten är att en sexmannad besättning reser till Mars, och stannar på planetens yta i 480 dagar innan de kan resa tillbaka till vår jord. Forskarna vid University of California, Berkeley, har sedan jämfört solenergi och kärnkraft ur ett systemperspektiv för att se vilket energialternativ som skulle var bäst för en besättning som vistas på den röda planeten.

Andra forskare har landat i att kärnkraft vore det bättre alternativet, bland annat eftersom det är tillförlitligt och kan fungera oavsett tid på dygnet. Men den aktuella forskargruppens analys visar att fördelarna med solceller är flera, trots att de behöver lagras för användning på natten och elproduktionen kan begränsas av sandstormar. Solceller är ändå effektiva, flexibla och väger förhållandevis lite, vilket är viktigt i Marssammanhang. Att transportera material hela vägen till Mars är väldigt dyrt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här