Energi

Kall fusion: Här är det
grekiska företaget

Det grekiska bolaget som ska bygga ett värmeverk på en megawatt med den italienska "energikatalysatorn" uttalade sig om verksamheten och uppfinningen i grekisk tv i helgen.

Publicerad

(English version here).

Det grekiska bolaget heter Defkalion Green Technologies. Det är enligt ingenjör Andrea Rossi – uppfinnaren av "energikatalysatorn" som möjligen bygger på kall fusion – ett nybildat konsortium. Delägare är bland annat företag inom energidistribution.

I lördags medverkade Defkalion Green Technologies i den nationella kanalen NET i grekisk tv (den här inspleningen av inslaget, nu i högre kvalitet, kommer från bloggen talefta.blogspot.com där det även finns en summering på engelska).

Ny Teknik hade i förra veckan kontakt med en representant för bolaget.

– Vi representerar en grupp med finansiell och industriell bakgrund som har investerat i Dr Rossis teknik, och har fått exklusiv rätt att tillverka, licensiera och distribuera (den) globalt, skriver Symeon Tsalikoglou, talesman för Defkalion Green Technologies, i ett mejl till Ny Teknik.

Han gjorde också klart att Defkalion inte ska sälja eller distribuera energi.

– Defkalion ska som sagt förse marknaden med apparater som producerar värme, baserat på Dr Rossis uppfinning. Värmen kan användas i installationer av CHP eller mikro-CHP(Combined Heat and Power) för att producera el och konsumerbar värme för olika tillämpningar.

– Vi är varken ett kraftverk eller servicebolag ("utility company") av något slag. Installationen på en megawatt som Rossi refererar till, kommer att bestå av en kombination av teknik från andra företag, som CHP, där Defkalion Energy Catalyzer kommer att användas som den enda värmekällan. Den här installationen på en megawatt kommer endast att täcka energibehovet för Defkalions fabrik, skriver Symeon Tsalikoglou.

Hur väntar ni er att den här nya energitekniken kommer att utvecklas i framöver?

– Den här tekniken kommer inte att ändra världens energianvändning över en natt. I grund och botten introducerar vi en ny och imponerande energikälla som erbjuder billig, ren och förnybar energi till slutanvändaren. När det gäller prissättning och marknadspenetration kommer vi att ta ett samhällsansvar. Vi tar också hänsyn till globala trender inom energi och kommer att anspassa oss till en förväntad gradvis övergång av energi, skriver Symeon Tsalikoglou.

(Om energikatalysatorn bygger på kärnreaktion mellan nickel och väte bör den inte betraktas som förnybar. Ny Tekniks anm).

Enligt Andrea Rossi kommer Defkalion att ha exklusiv kommersiell rätt till energikatalysatorn i Europa Grekland, medan två amerikanska bolag får motsvarande rätt i USA. I resten av världen är frågan fortfarande öppen har Defkalion samma kommersiella rättigheter, men inte exklusivt.

– De fokuserar på den kommersiella biten och jag på den tekniska utvecklingen, förklarar Andrea Rossi.

Han gjorde också klart att hans bolag Leonardo Corporation inte söker finansiärer i dagsläget.

– Vi är fullt finansierade av våra kunder, säger han.

Inte heller Defkalion Green Technologies tycks söka kapital.

Defkalion säger sig planera en presskonferens inom två månader där fler frågor kommer att besvaras.

Att den europeiska verksamheten hamnade i just Grekland beror enligt professor Sergio Focardi – Rossis vetenskapliga rådgivare sedan fyra år – på kontakter med professor Christos Stremmenos som tidigare samarbetat med professor Focardi.

– Bandet mellan oss och Grekland är en professor med grekiskt ursprung som heterChristos Stremmenos och som har varit ambassadör för Grekland i Italien. Han känner personer i den grekniska regeringen och har också arbetat inom det här området. Vi känner varandra sedan många år, och när han fick höra om de här sakerna involverade han Grekland, säger Sergio Focardi.

I nyhetssändningen i grekisk tv på lördagen uttalade sig Christos Stremmenos:

– Det verkar som att vi är på väg bort från energins medeltid. Det kommer att krävas ytterligare forskning och undersökning av tillämpningar, så att alla nivåer där grön energi behövs kan täckas, sa Christos Stremmenos enligt en sammanfattning på bloggen talefta.blogspot.com.