Energi

Japansk offensiv när tysk kärnkraft backar

Japanska Hitachi väntas den här veckan lägga ett bud på tyskägda Horizon, företaget som skulle bygga nya kärnkraftverk i Storbritannien.

Publicerad

Enligt tidningen Asahi Shimbun kommer industrikoncernen Hitachi att lägga ett bud på Horizon värt 4,2 miljarder kronor senare i veckan.

Horizon bildades 2009 av de båda tyska energijättarna RWE och Eon, som slog sig ihop om en utbyggnad av den brittiska kärnkraften. Bolaget som de bildade, Horizon, fick tillåtelse att bygga reaktorer på sammanlagt 6000 MW effekt på orterna Wylfa och Oldbury-on-Severn.

Men efter det tyska beslutet att avveckla kärnkraften i hemlandet blev det för känsligt med en kärnkraftsatsning utomlands. I mars bestämde sig RWE och Eon för att sälja Horizon.

Enligt de japanska tidningsuppgifterna ska Hitachi lägga sitt bud tillsammans med ett kanadensiskt bolag. Sedan tidigare finns ett bud på Horizon från japanska Toshiba via helägda Westinghouse.

Efter naturkatastrofen och kärnkraftolyckan i Fukushima i mars förra året har de japanska tillverkarna av kärnkraftverk intensifierat sina ansträngningar att sälja kärnkraftanläggningar på export.

Hitachi väntas offentliggöra affären senare den här veckan.