Energi

Ismassiv i Antarktis på väg kollapsa

Ännu en gigantisk del av glaciärisen i Antarktis är på väg att kollapsa, enligt en ny studie.

Publicerad

Den hotade delen är den sista resten av en flytande ishylla som ursprungligen var lika stor som Halland.

Sannolikt är kollapsen en effekt av den pågående temperaturhöjningen på jorden.

Ishyllan är en del av Larsens shelfis som ligger vid den mest utsatta delen av kontinenten, Antarktiska halvön, som sträcker sig ut från Antarktis, upp mot Sydamerika.

Shelfisar är delar av inlandsisens glaciärer som pressats ut i havet där de flyter som stora plattor eller hyllor. De förekommer på flera ställen runt Antarktis och några av dem är enormt stora.

Larsens shelfis är – eller var – uppdelad i tre delar, A, B och C. Larsen A och en mindre del av Larsen B bröts sönder 1995.

Sedan ägde en dramatisk kollaps rum i januari-mars 2002 då merparten av Larsen B, ett stycke is lika stort som Gotland, 3|250 kvadratkilometer, bröts sönder till tusentals enorma isberg som flöt ut i oceanen.

Nu handlar det om den sista återstående delen av Larsen B, en ishylla som är cirka 1|600 kvadratkilometer, ungefär hälften så stor som den bit som kollapsade 2002.

Enligt den nya studien, som har utförts av forskare vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa, har stora sprickor börjat sönderdela hyllan. Sannolikt kommer den att disintegrera runt år 2020.

– Detta är dåliga nyheter för vår planet. Den här shelfisen har existerat i minst 10|000 år, och snart kommer den att vara borta, säger Ala Khazendar, geofysiker vid Nasa och ledare för studien.

Han påpekar att shelfisarna fungerar som bromsklossar för inlandsisen. Utan dem kommer glaciärerna att nå havet snabbare och brytas sönder i snabbare takt än tidigare. Detta kan medföra att höjningen av havsnivåerna accelererar.

Få de senaste tekniknyheterna om miljö direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!