Energi

Ikea:s nya satsning: Hembatteri för solceller

Ikeapaneler på plats på taket. Foto: Ikea
Ikeapaneler på plats på taket. Foto: Ikea

I Storbritannien börjar möbeljätten att sälja hemmabatterier för lagring av el från solcellspaneler .

Publicerad

Satsningen innebär att Ikea tar upp kampen mot Tesla i solcells-racet.

Tesla, med Elon Musk som en av grundarna, lanserade våren 2015 produkten Powerwall, ett hembatteri för lagring av el.

Ikea började i sin tur med att sälja solcellspaneler på försök i Storbritannien 2013. Året efter inleddes testförsäljning även i Nederländerna och Schweiz.

Försäljningen av solcellspaneler i Storbritannien upptogs 2016 när möbeljätten inledde ett nytt samarbete med den brittiske tillverkaren Solarcentry.

Tillsammans lanserar bolagen nu en ny produkt: Laddningsbara batterier som kan kopplas till solpaneler. Försäljningen av den nya produkten inleds omgående i Storbritannien.

Informationen om Ikea:s hemmabatteri är fortfarande knapp – det framgår exempelvis inte vad lagringskapaciteten ligger på.

Priset är dock känt. Ikea:s billigaste startpaket – med solceller och batteri inkluderat – ligger på 6 925 pund, vilket motsvarar drygt 74 000 kronor, skriver sajten Engadget.

Den som vill köpa ett hemmabatteriet utan tillhörande solcellspaneler behöver betala minst 5 000 pund, det vill säga cirka 54 000 kronor.

Ikea:s solcellspaneler och hemmabatterier är i nuläget inte aktuella för lansering i Sverige.

När Ikea:s hållbarhets- och innovationschef Håkan Nordkvist intervjuades av Ny Teknik 2016 berättade han om varför Sverige valdes bort som testmarknad:

– Vi hade en dialog runt Sverige för något år sedan och vår bedömning då var att systemet i Sverige var alldeles för komplicerat för en privatperson. Det var en massa olika bidragssystem och det fanns regler om att du måste registrera dig som ett företag om du sålde elen till nätet. Vi valde bort landet Sverige på grund av det när vi skulle göra en pilot.