Ikea nöjda med solpanels-testet

2016-01-25 13:29  

Ikea tycker att testförsäljningen av solpaneler i Storbritannien, Nederländerna och Schweiz har gått bra. Inom kort ska företaget besluta om försäljning ska inledas i fler länder.

2013 meddelade Ikea att bolaget skulle börja sälja solpaneler i sina 17 varuhus i Storbritannien.

Året därefter kom nyheten att solpanelerna även skulle rullas ut i Nederländerna och Schweiz, samt i sex ytterligare, icke namngivna länder.

Nu har Ikea utvärderat testverksamheten med solpaneler i Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Och bolaget är nöjt med resultatet, enligt hållbarhets- och innovationschef Håkan Nordkvist.

– Det har gått bra i de tre länderna, både kommersiellt och ur kundperspektiv, säger han.

Försäljningsmålet har nåtts, men exakt hur många solpaneler som har sålts i de tre länderna avslöjar inte Ikea.

Solpanelerna har erbjudits av Ikea i samarbete med solcellstillverkaren Hanergy, vars personal har funnits i varuhusen för att prata med kunderna och visa solpanelerna.

– De har kunnat zooma in kundernas tak, göra en virtuell installation av solpaneler och få fram en beräkning av hur mycket solel som kan produceras och hur stor energibesparing som kan göras. På så sätt har kunden kunnat få en preliminär offert redan i varuhuset, berättar Håkan Nordkvist.

Vid ett senare tillfälle har Hanergys personal inspekterat kundens tak och lämnat en slutgiltig offert. Om kunden har nappat på erbjudandet har Hanergy utfört installationen.

Nu har dock Ikea valt att avsluta samarbetet med Hanergy. Bolaget utreds för finansiella tveksamheter av Hongkongbörsen, men enligt Håkan Nordkvist handlar Ikeas beslut om att affärsmodellen för solpaneler har förändrats. Vilken partner Ikea nu i stället ska välja för solpanelsförsäljningen i Storbritannien, Nederländerna och Schweiz är ännu inte klart.

I dagsläget finns subventioner för solpaneler i alla tre länder där Ikea har bedrivit sin försöksverksamhet. Men det var inte anledningen till att solpanelsexperimentet lades just där, enligt Håkan Nordkvist.

– Nej, vi har valt dem för att marknaderna är väldigt olika, de har olika mognadsgrad, olika typer av legala system kring installation och solenergi och intresset för solel är väldigt olika, säger han.

Tuffast konkurrens har det varit i Nederländerna.

– Där finns minst reglering runt själva offerten och hur installationen ska ske. Marknaden består främst av små spelare som kan skicka upp en gubbe på taket utan säkerhetsföreskrifter och hålla priset nere. Men vi har tagit med oss Englands sätt att jobba till Holland. I England finns en oerhörd reglering för arbete på tak, säger Håkan Nordkvist.

Nu ska Ikea ta sig en funderare på om solpanelssatsningen ska utvidgas till fler länder. Om det ökade investeringsstödet för solceller i Sverige gör möbeljätten mer intresserad av att starta solpanelsförsäljning även i Sverige är ännu oklart.

– Vi hade en dialog runt Sverige för något år sedan och vår bedömning då var att systemet i Sverige var alldeles för komplicerat för en privatperson. Det var en massa olika bidragssystem och det fanns regler om att du måste registrera dig som ett företag om du sålde elen till nätet. Vi valde bort landet Sverige på grund av det när vi skulle göra en pilot, säger Håkan Nordkvist.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt