ENERGI

Ikeas ägare vann norsk vindauktion: ”En glädjens dag i norsk energihistoria”

Statsminister Jonas Gahr Støre på väg in till onsdagens presskonferens.

Ikeas ägare ska bygga havsvindkraft i Norge. Konsortiet Ventyr, där Ingka Group ingår,  vann Norges första auktion om ensamrätten att få bygga vindkraft i ett område på norska kontinentalsockeln.

Publicerad Uppdaterad

– Detta är en glädjens dag i norsk energihistoria, sade statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) när han och energiminister Terje Aasland på en presskonferens meddelade resultatet av en stor auktion som hållits denna vecka.

Ventyr, där Ikea-ägaren Ingka Group ingår, vann auktionen, som är den första i sitt slag i Norge. Landets elproduktion består till stor andel av vattenkraft (81 procent under 2022), men nu vill landet satsa på att bygga ut vindkraft till havs, som byggs på den norska kontinentalsockeln.

Auktionen handlade om området som kallas Sørlige Nordsjø II. Fyra konsortier hade kvalificerat sig för att att delta, men två av dem lade inga bud bekräftar de för norska tidningen Teknisk Ukeblad. Det ena konsortiet som avstod bestod av Statkraft, BP och Aker Offshore Wind, det andra av Shell, Eviny och Lyse.

Därmed stod budgivningen mellan vinnaren Ventyr (som ägs av Parkwind och Ingka) och konsortiet bestående av Equinor och RWE.

Ventyrs vinnande bud ligger på 115 öre per kWh. Det innebär att när marknadspriset ligger under det åtar sig norska staten att gå in och täcka upp, medan om elpriset är högre betalar Ventyr ut mellanskillnaden till de norska skattebetalarna.

Målet är att parken ska vara färdig att ta i bruk 2030 och att den då ska leverera 6,5-7,0 TWh per år.

FAKTA

Det här är Ventyr: Parkwind och Ingka Group

Belgiska Parkwind utvecklar, finansierar och driver offshore-vindparker.

Sedan juli 2023 har Parkwind varit en del av japanska Jera, ett av världens största elproduktionsföretag. Tillsammans förvaltar Parkwind och Jera 1,8 GW havsvind i Belgien, Tyskland, Storbritannien, Taiwan och Japan. 

Dessutom tittar de på offshore vindprojekt under utveckling i Belgien, Tyskland, Irland, Frankrike, Japan, Norge, Grekland och Australien/Nya Zeeland. 

Ingka Group är en del av Ikea-koncernen och den största Ikea-återförsäljaren. Ingka Investment är ett investeringsföretag som utvecklar, bygger ut, förvärvar och driver vind- och solparker med målet att minska Ingka och Ikeas klimatavtryck. 

Dessutom investerar företaget i projekt i tidig fas inom bland annat havsvind och batterilagring. Företaget driver för närvarande vindturbiner i 14 länder och 12 solparker i tre länder. Dessutom har de flera projekt under byggnad och utveckling. 

Hittills har de investerat 46 miljarder kronor, vilket har resulterat i 2,5 GW installerad förnybar energi. Målet är att Ingka ska investera 75 miljarder kronor i vind och sol fram till 2030 för att producera 15 TWh el.

Källa: Teknisk Ukeblad