Övriga nyheter
Hur får ni ett ljuslabb i absolut världsklass?

Ett belysningslabb i absolut världsklass. Det ska Energimyndigheten bygga i Stockholm med hjälp av kinesiska specialister. Ny Teknik ställer projektledare Christofer Silfvenius i spotlighten med fem frågor.
Varför bygger ni ett nytt labb?
- Utvecklingen går så otroligt snabbt, särskilt inom lysdioder, LED. För att kunna följa utvecklingen och ge råd måste vi mäta själva, i stället för att enbart lyssna på vad tillverkare och importörer säger. Vi vill inte att den svenska marknaden ska översvämmas av undermåliga lampor.
Vad menar ni med att labbet ska vara i absolut världsklass?
- Vår ambition är att bli ett av de ledande labben i världen. Vi ska ha en stor bredd och göra många typer av mätningar av både ljuskällor och armaturer. De första instrumenten ska vara på plats före nyår, en investering på mellan fem och tio miljoner kronor.
Vilka mätningar ska ni göra?
- Vi ska till exempel mäta den totala uteffekten, färgåtergivning, livslängd och hur ljuset sprids i olika riktningar. Nu går vi igenom vilka andra mätningar vi ska ta med, tänkbara saker är exempelvis elektromagnetiska störningar och kvicksilverinnehåll.
Varför är belysning viktigt?
- Det berör så många aspekter: klimatmål, energiförbrukning, hälsofrågor och arbetsmiljö. Alla påverkas av belysning både hemma, på fritiden och på arbetet–?vi har ju lampor för att må bra och jobba effektivt.
Varför har ni tecknat avtal med kinesiska NLTC-UNEP?
- Det är FN:s kompetenscentrum för belysning, ett etablerat certifieringslabb som testar över 100 000 ljuskällor om året. Avtalet omfattar utrustning, utbildning och hjälp med underhåll och drift. Dessutom tillverkas 90 procent av alla lampor i Kina. Samarbetet gör att vi får bättre kontakt med tillverkarna och kan vara med och påverka standarder och certifieringar.