Högre elpriser att vänta framöver

2019-11-26 08:25  
Dyrare el framöver, enligt Bixia. Arkivbild. Foto: TT

Elbolaget Bixia spår att elpriserna kommer att öka något från och med 2021, eftersom tillgången inte matchar den ökande efterfrågan.

Ändå kommer vi att ha lite mer el än vad vi gör av med ända fram till 2026.

"Det beror främst på att vi får in mycket mer förnybart i form av vindkraft i systemet och på ny finsk kärnkraft", skriver Matina Rosenberg, chefsanalytiker på Bixia i ett pressmeddelande.

Enligt långtidsprognosen kommer vi att göra av med mer och mer el fram till 2030. Bland annat beror detta på att fler datacenter byggs, fler elbilar, ökat elbehov inom industrin och en växande befolkning.

Läs mer: Vattenfall storsatsar på Stockholmsnätet

Exporten av el från Norden kommer dock att öka fram till 2026. Då kommer Nordlink, ledningen mellan Norge och Tyskland, och North Sea Link, ledningen mellan Norge och Storbritannien, att vara färdigbyggda, vilket driver på elexporten.

"Den ökade elanvändningen tillsammans med ledningsutbyggnad bidrar till de stigande elpriserna. Men utan den kraftiga tillväxten av förnybart skulle priset på el bli mycket högre", skriver Matina Rosenberg.

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt