Vattenfall storsatsar på Stockholmsnätet

2019-09-18 16:32  

Det råder kapacitetsbrist i elnäten i flera storstäder. Nu satsar Vattenfall Eldistribution 1,8 miljarder kronor på att få bort flaskhalsarna i regionnätet i Stockholm.

Projektet kallas för Kapacitet Stockholm och spänner tio till femton år fram i tiden. Under de närmaste fem åren räknar Vattenfall Eldistribution på att investeringar för cirka 1,8 miljarder kronor kommer att göras.

– En del av åtgärderna kommer vi inte att hinna med inom femårsperioden så det finns mer pengar i projektet framöver, men vi kan inte sätta en summa i det längre perspektivet, säger bolagets presstalesperson Jenny Hakeberg.

Det är 20 mil av Vattenfalls regionnät i flera kommuner runt Stockholm som ska rustas. Nya ledningar ska byggas, spänningen ska höjas från 70 till 130 kV och ett 20-tal transformatorstationer ska byggas om.

Läs mer: Nya etableringar pressar svenska elnätet: ”Klarar inte en till Amazon”

De ledningar som rustas får en fördubblad överföringskapacitet. Satsningen görs för att möta det ökade behovet av el när nya bostäder byggs och företag etablerar sig i området.

– Stockholm växer jättefort. 1980 var vi 1,5 miljoner i Stockholm och i dag är vi 2,3 miljoner. För varje invånare behövs el men även industri och verksamhet följer med. Många industrier här växer, till exempel bygger Scania en motorfabrik och hamnen i Nynäshamn växer. Allt pockar på att elnätet behöver förstärkas, säger Jan Karlsson, projektansvarig för Kapacitet Stockholm på Vattenfall Eldistribution.

”Tar bort många flaskhalsar”

Men det kan ta lång tid att bygga nya elnät. Ledtider på tio år är inte ovanligt. Framför allt är det tillståndsprocesserna som brukar dra ut på tiden.

– Det som kommer att hända nu är att vi genomför en rad samråd och fördjupade dialoger med kommunerna om planerna. Därför startar vi med en del samråd i Täby och Upplands Väsby redan i morgon (läs torsdag, red:s anm), säger Jenny Hakeberg.

Läs mer: Elnäten kring storstäderna räcker inte till

Så frågan är hur Vattenfall kan hinna genomföra åtgärderna på fem år. Enligt Jan Karlsson handlar svaret om att endast en mindre del av arbetet innebär att ledningar ska dras på nya platser. Merparten handlar om att utrustningen förnyas i de befintliga ledningsgatorna, vilket torde förenkla tillståndsprocessen.

Kommer ni att råda bot på kapacitetsbristen i Stockholm med de här åtgärderna?

– Ja, under den här femårsperioden tar vi bort många av de flaskhalsar vi har i vårt nät. Men vi är beroende av stamnätet. Där planeras också en utbyggnad fram till 2030. Vi kommer att ha löst det mesta i regionnätet till 2024, så 2030 ser det oerhört stabilt ut både för stamnät och regionnät, säger Jan Karlsson.

Här rustas regionnätet:

Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Håbo, Knivsta, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Södertälje, Täby, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna och Österåker.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vattenfall Elnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt