Energi

Höga halter tungmetaller i skånskt brunnsvatten

Foto: Hasse Holmberg & TT
Foto: Hasse Holmberg & TT

Rekordhöga halter av bly och kadmium har hittats i brunnsvatten i Höör. Sverige geologiska undersökning (SGU) rekommenderar nu husägare med egen brunn att kontrollera sitt dricksvatten.

Publicerad

SGU har kartlagt ett 60-tal privata brunnar i ett område utanför Höör i Skåne efter tips från en privatperson för ett par år sedan. Och resultatet kom som en smärre chock.

– Om man jämför med de analyser vi har i det här området med vår databas så är det extremvärden, säger Peter Dahlqvist vid SGU, som genomfört studien.

Förekomsten av tungmetallerna är naturlig. Men hur länge det har påverkat dricksvattnet är det svårt att sia om.

– Vattenkvaliteten kan förändras. Om man gör en ny brunn bara 50 meter bort kan det påverka hur grundvattnet rör sig, och vilken kvalitet det blir, säger Dahlqvist.

Undersökningarna har gjorts i samarbete med bland annat Arbets- och miljömedicin Syd vid Universitetssjukhuset i Lund. Ett antal personer i området har också testats och flera har visat på förhöjda värden i blodet.

Bly kan orsaka nervskador hos barn. Det finns gemensamma nämnare mellan förhöjda blyvärden och barns kognitiva utveckling.

– Det finns en klar påverkan för det växande barnet, säger Thomas Lundh, doktor i medicinsk vetenskap vid Arbets- och miljömedicin.

Det hormonstörande grundämnet kadmium utgör framför allt en risk för kvinnor, i synnerhet de som kommit upp lite i åren.

– På lång sikt är detta korrelerat till njurskador och framför allt benskörhet, säger Lundh.

Det finns runt en miljon privata brunnar i landet. SGU vill nu göra mätningar i fler skånska kommuner och även bland annat i trakterna kring Östersund, Linköping och Mönsterås – som har liknande bergarter.

– Så här illa tror vi inte att det är på fler ställen, men det vet vi inte, säger Dahlqvist.

Husägare med egen brunn i de aktuella områdena rekommenderas att testa sitt dricksvatten om man är orolig. Om proverna visar på höga värden är ett effektivt sätt att komma tillrätta med problemen att sätta in ett vattenfilter.

SR Ekot och tidsskriften Cirkulation var först med att rapportera om mätningarna.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!