Energi

Hitachi och Rolls-Royce förnyar brittisk kärnkraft

Hitachi GE kokarvattenreaktor ABWR generation III plus Foto: Hitachi
Hitachi GE kokarvattenreaktor ABWR generation III plus Foto: Hitachi

Hitachi tar hjälp av Rolls-Royce för att förnya brittisk kärnkraft. Upp till 7800 MW kan företagen få bygga och det behöver gå fort.

Publicerad

Brittiska premiärministern David Cameron välkomnade den japanska satsningen när det på tisdagen stod klart att Hitachi köper de tyska energiföretagen RWE och Eons tänkta kärnenergiföretag Horizon för 7,4 miljarder kronor.

RWE och Eon hade tänkt genomföra en stor satsning på kärnkraft i Storbritannien, men backade ur när Tyskland satte stopp för vidare kärnkraftsatsningar. Horizon hade skaffat sig rätten att bygga nya reaktorer i Wylfa och Oldbury.

Man talar nu om upp till tre reaktorer på vardera stället med en eleffekt på 1300 MW per styck. Hitachi talar om att kunna ha den första reaktorn i drift kring 2025, brittiska energiministeriet hoppas få igång driften ännu tidigare.

Hitachi, som ser en begränsad framtid för kärnkraften i hemlandet Japan, har gått på offensiven när det gäller kärnkraftsatsningar utomlands.

I Storbritannien har man lierat sig med Rolls-Royce och Babcock International, två tunga aktörer inom energisektorn. Man tänker sig att bygga kokarvattenreaktorer av typen Advanced Boiling Water Reactor generation 3 plus. Hittills har fyra sådana byggts, samtliga i Japan.

De sex nya brittiska reaktorerna förväntas få en livslängd på 60 år. För Hitachi väntas därför ett sekellångt engagemang, vilket koncernens ordförande Hiroaki Nakanishi gladdes åt i samband med att affären offentliggjordes.

Storbritannien kommer lagom till att den första nya reaktorn tas i bruk att ha stängt merparten av sina gamla reaktorer. Det betyder att 18 procent av brittisk elproduktion behöver förnyas.

Hitachi har särskilt pekat på att de kärnkraftverk av ABWR-typ som man byggt har kunna uppföras enligt lagda tidsplaner och utan kostnadshöjningar.