Energi

Het debatt om solcellsrabatt

Krångligt och dyrt eller enkelt och lönsamt? Regeringens förslag om skatterabatt till solcellsägare väcker het debatt.

Publicerad

Det nya lagförslaget innebär att mikroproducenter av förnybar el ska kunna få en skattereduktion för sin överskottsel. Såväl privatpersoner som företag ska få göra ett skatteavdrag på 60 öre för varje kilowattimme som matas in på det allmänna elnätet från exempelvis solceller eller vindsnurror.

Förslaget, som presenterades i januari, har väckt en het debatt de senaste veckorna. En mängd motstridiga uppgifter har förts fram vad gäller momsregler, energiskatt, krav på f-skattsedel och huruvida solcellsägare kan få betalt för sin el och samtidigt få rabatt på skatten.

Uppgifterna fick energiminister Anna-Karin Hatt att gå ut med blogg-inlägget ”Rätt och fel om småskalig förnybar elproduktion” den 30 april. Där kallade hon bland annat påståenden från branschorganisationen Svensk Energi för felaktiga och vilseledande. Det inlägget är nu bortplockat och ersatt av inlägget ”Sänkt skatt på förnybar el – så funkar det”.

Där skriver ministern att det visst ska gå att sälja sitt elöverskott och samtidigt få skattenedsättning. Och regeringen delar inte bedömningen att mikroproducenter ska räknas som näringsidkare och därför behöva redovisa moms. Samtidigt framgår det att det är Skattemyndigheten som ska göra en tolkning av reglerna.

Regeringen vill att den nya lagen ska börja gälla den 1 juli. Men förslaget är ett statligt stöd som först måste godkännas av EU-kommissionen, och kommissionen har ännu inte lämnat besked. I dagsläget finns det därför inget fastslaget datum när riksdagen ska fatta beslut om propositionen.