ENERGI

Hemligstämplad rapport: Iran har 30 gånger mer uran än avtalat

Irans flagga vajar framför Internationella atomenergiorganets högkvarter i Wien. Arkivbild.

FN:s atomenergiorgan IAEA varnar för att Iran kraftigt utökat sitt lager av anrikat uran.

Publicerad Uppdaterad

Samtidigt meddelar IAEA att Iran avbryter samtalen om landets atomenergiprogram.

Enligt en hemligstämplad rapport från organet som nyhetsbyrån AP tagit del av uppskattas det totala anrikade uranet i Iran till över 6 200 kilo.

Därmed är Irans lager av anrikat uran är mer än 30 gånger större än den maximala gräns som fastställdes i kärnenergiavtalet från 2015. Av det är 142 kilo anrikat till 60 procents renhet vilket, enligt IAEA, endast är ett kort tekniskt steg från 90-procentigt vapenklassat uran.

IAEA-chefen Rafael Grossi har tidigare varnat för att Teheran har tillräckligt med anrikat uran för att tillverka "flera" atombomber om landet skulle välja att göra det.

Avbryter samtal

Enligt IAEA avbryts nu också samtalen mellan FN-organet och Iran som en konsekvens av den iranske presidenten Ebrahim Raisis död i en helikopterolycka.

Beskedet har lämnats av Teheran, uppger IAEA enligt nyhetsbyrån AFP som också tagit del av en hemligstämplad rapport.

”Iran markerar att det på grund av 'särskilda omständigheter' inte längre är lämpligt att fortsätta diskussionerna”, meddelade Iran den 19 maj, dagen efter Raisis död.

Iran har under de senaste åren avaktiverat IAEA:s övervakningsutrustning vid kärnkraftsanläggningar och hindrat inspektörer, enligt FN-organet.