ENERGI

Här är teknikvalen när Storbritannien storsatsar på el från tidvatten

Flytande tidvattenkraftverk från Orbital
Orbitals turbiner sitter på två "ben" som kan vinklas ner från den flytande plattformen.

Sex företag har vunnit brittiska kontrakt för tidvattenkraftverk. Men de satsar på helt olika tekniker – och ett par koncept innebär flytande kraftverk.

Sol-, vind- och vågkraft i all ära. Men när det gäller att leverera förnybar energi som även är förutsägbar har tidvattenkraftverken ett trumfkort. För medan sol, vind och vågor ständigt varierar så rör sig det flödande vattnet vid ebb och flod i pålitliga mönster tack vare gravitationskraften från månen och solen. Dessvärre är tidvattenkraftverk dyra att installera, vilket är en förklaring till att energislaget ännu inte fått något större genomslag.

Men Storbritannien vill öka lönsamheten och utbyggnadstakten för tekniken med hjälp av så kallade CfD-kontrakt, Contracts for difference. I början av september tecknade sex företag sådana kontrakt för att installera olika typer av tidvattenkraftverk utanför Skottlands och Wales kust. För elen som anläggningarna levererar garanteras ett fast pris på 198 brittiska pund per MWh i femton års tid räknat från 2028. Det motsvarar cirka 2 ,70 kronor per kWh.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här