Energi

”Han säkrade miljarderna – nu måste Northvolt säkra kvaliteten”

Industrialisringslabbet i Västerås är snart färdigbyggd. Foto: Pia Nordlander
Industrialisringslabbet i Västerås är snart färdigbyggd. Foto: Pia Nordlander
Illustration av hur batterifabriken i Skellefteå ska se ut. Foto: Northvolt
Illustration av hur batterifabriken i Skellefteå ska se ut. Foto: Northvolt
Peter Carlsson. Foto: Anders Wiklund/TT
Peter Carlsson. Foto: Anders Wiklund/TT
Bygget av Skellefteåfabriken pågår. Foto: Henrik Montgomery/TT
Bygget av Skellefteåfabriken pågår. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad beror det på att Peter Carlsson ser ut att lyckas med att dra igång ny svensk batteritillverkning, när andra har gått bet? Ny Tekniks Linda Nohrstedt pekar på tre möjliga orsaker.

Publicerad Uppdaterad

När Peter Carlsson 2016 för första gången berättade offentligt om sina planer att starta en storskalig batterifabrik i Sverige var det många som var skeptiska. Flera liknande drömmar hade tidigare gått i kras.

Boston Powers planer på tillverkning av litiumjonbatterier och Effpower, som skulle producera en ny sorts blybatterier, är två exempel. Boston Powers fabrik gick i stället till Kina och Effpower gick i konkurs.

Luttrade av tidigare brutna löften höll sig därför många avvaktande till Peter Carlsson. Tv-personligheterna Filip och Fredrik spekulerade exempelvis om att Peter Carlsson skulle dra till någon paradisö med alla pengarna.

Och visst var det enorma summor som han behövde dra ihop. I början talades om astronomiska 40 miljarder kronor. Svensk press fokuserade inledningsvis mycket på hur många miljarder som saknades för att fabriken skulle kunna dra igång.

Milslånga köer vid EU:s gränsövergångar

Men nu, när industrialiserings- och utvecklingslabbet i Västerås är så gott som färdigt, och bygget av jättefabriken i Skellefteå pågår, är det betydligt tystare.

I Ny Tekniks poddavsnitt om batteriföretaget Northvolt säger Peter Carlsson själv att han tycker att det är skönt att projektet är bortom ”svart eller vitt”, att risken att det kan fallera totalt är borta.

– Det känns skönt att ha kommit över den puckeln, säger han.

Självklart har han mycket kvar att bevisa. Storskalig tillverkning av litiumjonbatterier är komplicerat och kräver extremt stor noggrannhet. Särskilt utmanande blir att säkerställa exakt rätt kvalitet i varje enskild elektrod.

Utbrottet av det nya coronaviruset kan säkert också skapa problem för Northvolt, som är beroende av leveranser både för bygge och produktion. Redan nu har det förekommit rapporter om milslånga köer vid EU:s gränsövergångar. Än så länge uppger dock Northvolt att verksamheten inte har påverkats i någon större utsträckning.

Ökad spänning mellan Kina och västvärlden

Man kan fundera på vad det beror på att Peter Carlsson nu ser ut att lyckas, när andra tidigare har misslyckats. Jag tror att det främst beror på tre saker.

För det första är tajmingen så gott som perfekt. För tio år sedan var elbilar extremt sällsynta. Nu har klimatfrågan seglat högt upp på den politiska agendan och elektrifieringen av transportsektorn har en enorm skjuts.

Den ökade spänningen mellan Kina och västvärlden spelar också Peter Carlsson i händerna. Kina står för 60 procent av världens litiumjonbatterier och Europas fordonsindustri vill inte bli beroende av kinesiska leveranser. EU har satsat stora pengar på att hämta in försprånget.

”Lite som att äta en elefant”

För det andra tror jag att Peter Carlssons bakgrund på Tesla har haft stor betydelse. Företaget är extremt hajpat och ses som en föregångare. Särskilt dess vd Elon Musk omges av något av en hjältegloria i en del kretsar. I mångas ögon har säkerligen en del av glittret trillat ned på Peter Carlssons axlar.

För det tredje har jag en känsla av att Peter Carlssons personlighet har spelat in. Han ger intryck av att vara öppen, positiv och målmedveten. Det är egenskaper som säkert inger förtroende när affärsuppgörelser ska träffas.

I poddavsnittet får vi också veta hur han har förhållit sig till den stora uppmärksamheten kring sin egen person:

– Det är lite som att äta en elefant. Man måste ta det bit för bit.

Det är en liknelse som troligen har bäring i fler sammanhang.

Nyfiken på Ny Tekniks podcast? Prenumerera genom att följa länkarna nedan till den plattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts