Energi

Google storsatsar på svensk vindkraft

Googles vd Sundar Pichai. Foto: TT och Google
Googles vd Sundar Pichai. Foto: TT och Google

Internetjätten Google storsatsar på vindkraftsanläggningar i Örnsköldsvik och Ragunda.

Publicerad

Syftet är att säkra att en utbyggd dataanläggning i Finland så mycket som möjligt kan drivas med förnybara energikällor.

Den installerade effekten hos Googles svenska vindkraftsatsningar ska bli 286 megawatt och avtal har skrivits på med Stavro Vind samt GE Renewable Energy/Infravia, skriver Google i ett pressmeddelande.

Hur stora belopp som ska satsas av Google i Örnsköldsvik och Ragunda framgår inte, men projekten ingår i ett globalt paket med 18 nya elavtal.

"De 286 megawatten i Sverige kommer att utgöra omkring 17 procent av den totala kapaciteten som dagens paket innebär", skriver Google.

"Vårt största köp av förnybar energi någonsin"

Beskedet om svenska vindkraftsatsningar kommer sedan Google meddelat att bolaget investerar ytterligare 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sin befintliga dataanläggning i Fredrikshamn, Finland. Med detta tillskott lyfter Googles totala investering i Fredrikshamn, som köptes av Stora Enso för tio år sedan, till två miljarder euro.

– Detta är fantastiska nyheter för Finland, sade premiärminister Antti Rinne på en presskonferens där även Google-chefen Sundar Pichai deltar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I ett blogginlägg berättade Sundar Pichai under torsdagen att Google har tecknat nya avtal om köp av totalt 1,6 GW förnybar el i USA, Chile och Europa. ”Vårt största köp av förnybar energi någonsin,” kommenterade han.

Avtalen har inte tecknats med befintliga elproduktionsanläggningar utan handlar om långsiktiga överenskommelser som ska leda till att nya anläggningar byggs. Bolaget anger att miljontals nya solpaneler och hundratals nya vindturbiner, motsvarande ett värde av mer än två miljarder dollar, kommer att byggas tack vare de nya avtalen.

Kombinerar sol och vind

Tidigare har it-jättens investeringar i förnybar energi mest handlat om vindkraft. Men de senaste årens prisfall på solkraft har gjort solcellspaneler allt mer kostnadseffektiva. På de senaste tio åren har solkraft gått ner mer än 80 procent, konstaterar Sundar Pichai.

I Chile köper Google för första gången el i ett avtal som handlar om en kombination av sol- och vindkraft.

”Eftersom vinden ofta blåser vid andra tider än när solen skiner kommer kombinationen av dem båda ge oss möjligheten att förse vårt chileanska datacenter med koldioxidfri el under en större del av dagen,” skriver Sundar Pichai.